maandag 21 maart 2011

Alcoholcontroles in Zaltbommel, Vuren en Nijmegen

Vrijwel dagelijks controleert de politie in de regio Gelderland-Zuid op alcoholgebruik in het verkeer. Regelmatig via grote of kleinschaliger controles rond evenementen, maar ook tijdens de gewone surveillancediensten. Ook dit weekend waren politiemensen dus alert op rijden onder invloed, want dit is nog steeds één van de belangrijkste ongevalsoorzaken.


Enkele opmerkelijke zaken uit de regio op een rij, zoals hoge uitschieters bij de alcoholtest en een situatie van zeer onveilig rijgedrag op de snelweg A15, waar de politie direct heeft moeten ingrijpen om ongelukken te voorkomen.
  • Bommelerwaard Tijdens een rit met de onopvallende videosurveillanceauto zagen agenten zaterdagavond op de Van Heemstraweg in Gameren een bestuurder die behalve de weg, ook de berm nodig had. Met lichtsignalen probeerden zij de man te waarschuwen. Bovendien reed hij met snelheden van tegen de 120 waar 80 km/uur geldt als maximum af en toe over de doorgetrokken streep links, terwijl daar tegenliggers reden. De agenten gaven daarom snel een stopteken en lieten de 35-jarige bestuurder uit Polen blazen. De "F" leidde uiteindelijk tot een uitslag van 945 ug/l. Omdat de man geen papieren kon overleggen en wazig was over zijn identiteit, werd hij aangehouden om deze vast te stellen. Met hulp van een tolk kwam er zondag alsnog duidelijkheid. Het rijbewijs van de bestuurder zal worden ingevorderd, daarna kan hij zijn auto terugkrijgen. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

    Zaterdag rond half 1 's nachts werd melding gemaakt van een aanrijding op de Waalbandijk in Nieuwaal. Politieagenten gingen ter plekke poolshoogte nemen en troffen de betrokken 25-jarige bestuurder uit die plaats. Bij de onvermijdelijke blaastest, als regel geldt namelijk botsen is blazen, werd een waarde van 520 ug/l gemeten. Er is proces-verbaal tegen de 25-jarige opgemaakt.
  • Vuren/A15 Zaterdag eveneens omstreeks 00.30 uur kreeg de politie een melding door over een automobiliste die vermoedelijk onder invloed op de snelweg A15 reed, ter hoogte van knooppunt Deil, richting Gorinchem. Een surveillanceauto ging meteen die kant op en trof de bestuurster die zeer gevaarlijk over de weg reed. Dit ging al slingerend van links naar rechts met zeer lage (onder de 50) en zeer wisselende snelheden. Omdat de situatie voor al het verkeer direct gevaar opleverde waarschuwden de agenten met behulp van lichtsignalen; uit voorzorg gingen zij achter de bestuurster rijden om achterop komend verkeer tegen te houden. Andere politie-eenheden wilden de auto bij de afrit Vuren opvangen, maar de vrouw reageerde totaal niet op alle tekens die haar gegeven werden. Daarop besloot de politie om zowel voor als achter de auto te gaan rijden en haar langs de snelweg tot stoppen te dwingen. Toen dit uiteindelijk veilig gelukt was kwam er al snel een "F" indicatie uit de eerste selectietest. De latere ademanalyseuitslag was 855 ug/l, zodanig hoog dat meteen haar rijbewijs is ingevorderd.

    Tegen de 59-jarige inwoonster van Gorinchem wordt proces-verbaal opgemaakt. Ook wordt bij het CBR melding gedaan voor een onderzoek naar rijvaardigheid en -geschiktheid. Vanwege het zeer onveilige rijgedrag maakt de politie in het kader van artikel 5 WegenVerkeersWet daarvan afzonderlijk proces-verbaal op.
  • Nijmegen Zaterdag rond 03.00 uur passeerde een bestuurder op de Griftdijk met hoge snelheid een surveillanceauto van politie. Zij volgden hem even en zagen dat hij plotseling hard remde. Daarop kreeg hij een stopteken en vervolgens namen de agenten een blaastest bij hem af. De beginnend bestuurder, van 20 jaar uit Oosterhout, blies op de ademanalyse een uitslag van 605 ug/l. De politie vorderde zijn rijbewijs in. Proces-verbaal wordt opgemaakt en ook hier volgt een melding aan het CBR vanwege onderzoek naar rijvaardigheid.
(bron politie.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten