dinsdag 30 augustus 2011

Geregistreerde criminaliteit is met vijf procent gedaald

De geregistreerde criminaliteit is met vijf procent gedaald ten opzichte van 2009, zo blijkt uit cijfers die het CBS vandaag openbaar heeft gemaakt. De politie registreerde 14 procent minder vernielingen en misdrijven tegen openbare orde en gezag, 8 procent minder gewelds- en seksuele misdrijven en 3 procent minder vermogensmisdrijven. In 2010 registreerde de politie bijna 1,2 miljoen misdrijven.
 
Meer woninginbraken en gestolen bromfietsen Met uitzondering van woninginbraak en brom- en snorfietsdiefstal zijn alle typen vermogensmisdrijven in 2010 gedaald. Naar verhouding daalde het aantal geregistreerde fietsdiefstallen het sterkst, met 16 procent. Ook scholen, sportcomplexen en bedrijven zijn in 2010 veel minder vaak getroffen door diefstal en inbraak. Het aantal geregistreerde woninginbraken steeg in 2010 met 10 procent, de diefstal van brom- en snorfiets nam met 9 procent toe. Van de gewelddadige diefstallen namen de overvallen met 10 procent en de berovingen op straat met 3 procent af. Zakkenrollerij nam eveneens af.

Kleine pakkans voor zakkenrollers, fietsendieven en inbrekers

Vergeleken met 2009 is de pakkans voor bijna alle typen vermogensmisdrijven nagenoeg onveranderd gebleven. De pakkans voor overvallen daalde echter van 33 naar 26 procent. De pakkans verschilt sterk per type misdrijf.
De politie lost circa een op de vijftig gevallen van zakkenrollerij en een op de vijfentwintig fietsdiefstallen op. Ook de pakkans na een woninginbraak is met 7 procent betrekkelijk klein. Omdat winkeldieven doorgaans op heterdaad worden betrapt, is het ophelderingspercentage van dit delict veel hoger (ruim 80 procent) dan dat van de andere diefstaldelicten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten