dinsdag 30 augustus 2011

Onderzoek effecten verlichting op nachtvlinders

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit gaan samen met De Vlinderstichting proberen meer inzicht te krijgen in de effecten van nachtelijke verlichting op nachtvlinders. Voor dit onderzoek zijn grote aantallen rupsen van verschillende soorten nachtvlinders nodig. De Vlinderstichting probeert deze rupsen zelf te kweken, maar alle hulp is welkom.

Echt donker zeldzaam
Nachtvlinders worden aangetrokken door licht. Handig voor het inventariseren, maar in het dichtbevolkte Nederland branden ’s nachts heel veel lampen. Door straatverlichting, verlichting van gebouwen, sportvelden en tuinen zijn er nog maar weinig plekken waar het nog écht donker is. De continue aanwezigheid van licht kan voor nachtvlinders negatieve gevolgen hebben, maar hier is nog vrijwel niets over bekend. Samen met De Vlinderstichting proberen onderzoekers van de Wageningen Universiteit meer inzicht te krijgen in de effecten van nachtelijke verlichting op nachtvlinders. Wat is de invloed van kunstlicht op nachtvlinderpopulaties? En als er veranderingen in populaties zijn, wat zijn dan de effecten op de vegetatie?

Experiment
Om dit type vragen te beantwoorden is een experiment gestart waarin een groot aantal bakken zijn ingeplant met een graslandvegetatie. Boven deze plots worden grote kooien geplaatst, en het is de bedoeling om in deze kooien rupsen van verschillende soorten nachtvlinders uit te zetten. Vervolgens worden er verschillende lampen in de kooien opgehangen, en zullen de nachtvlinderpopulaties enkele jaren lang worden gevolgd. Ook de vegetatiesamenstelling wordt jaarlijks gemeten. Zodoende hopen de onderzoekers een goed beeld te krijgen van de effecten van kunstlicht op nachtvlinderpopulaties, en de gevolgen hiervan voor de vegetatie. Bovendien zal uit dit experiment blijken welk lamptype het meest nachtvlinder-vriendelijk is.

Meer informatie: www.vlinderstichting.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten