maandag 15 augustus 2011

Nederland heeft er 24 nieuwe soorten dieren bij

Het EIS- Nederland heeft op 14 augustus in het Vara programma Vroege Vogels radio, bekend gemaakt dat het afgelopen jaar 24 nieuwe diersoorten zijn ontdekt.Het betreft vooral insecten in de categorieën bijen, wespen en wantsen, maar ook een steelkwal.

Steelkwal
Een duiker met grote interesse voor de natuur heeft in de Oosterschelde een z.g. steelkwal ontdekt, specifieker: een trompetsteel kwalletje. Dit is een vrij onbekende diergroep, die in juni werd gefotografeerd door Silvia Waajen. Zij maakte hiermee de eerste opname van een z.g. Haliclystus salpinx. Het is een diertje van slechts 3 millimeter groot en pas de tweede steelkwallensoort aan de Nederlandse kust. Ze behoren net als de koralen en anemonen tot de neteldieren. De kwal kenmerkt zich door een centrale steel waarvan de binnenkant fungeert als maag. Met hun tentakels, waarop netelcellen zitten, vangen zij voedsel uit het zeewater. Oorspronkelijk komen zij vooral voor in het noorden en zuiden van de Atlantische Oceaan.

Bijen
Dit jaar zijn twee nieuwe bijensoorten ontdekt. D
e luzernebehangersbij en schubhaarkegelbij, zijn beide gevonden door Stijn Schreven in de buurt van zijn woonplaats Groesbeek. Het is zeer waarschijnlijk dat deze soorten als gevolg van klimaatverandering naar Nederland zijn gekomen. Het wordt afwachten of ze zich hier ook blijvend vestigen.

Wespen
René Veenendaal ontdekte die kogelgoudwesp bij toeval. Goudwespen zijn prachtig gekleurde wespjes, die parasiteren op andere wespen en bijen.
Bronswespen vormen een soortenrijke groep van parasitaire wespen. Tot voor kort was er nog maar weinig bekend van deze minuscule insecten, maar enkele jaren geleden publiceerde Theo Gijswijt een Nederlands overzicht van bronswespen. Hieruit bleek dat er ruim 1000 soorten in ons land bekend zijn. Nader onderzoek heeft nu weer 17 nieuwe soorten opgeleverd.

Wantsen
Bij EIS-Nederland (European Invertebrate Survey) brengt een kleine maar fanatieke groep kenners de Nederlandse wantsenfauna in kaart. Dit levert jaarlijks diverse nieuwe soorten voor ons land op. Ook in 2011 kunnen weer drie nieuwe wantsen worden bijgeschreven.

Nederlandse Faunistische Mededelingen
Volgens entomoloog Roy Kleukers van EIS-Nederland tonen de nieuwe vondsten aan dat er nog veel soorten in Nederland leven die nog niet in kaart zijn gebracht. Alle 24 nieuwelingen worden beschreven in het nieuwste nummer van het tijdschrift Nederlandse Faunistische Mededelingen, een uitgave van stichting EIS-Nederland en NCB Naturalis.


(bron: INSnet) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten