dinsdag 30 augustus 2011

KNVB gaat excessen in amateurvoetbal hard aanpakken

De KNVB pakt met ingang van het seizoen 2011/’12 excessen door spelers en/of teams in het amateurvoetbal hard aan. De amateurvoetbalsport wordt nog steeds geconfronteerd met buitensporig geweld, zoals molestaties van scheidsrechters en collectieve vechtpartijen. De KNVB en clubs zijn dit zat.

Aanpak

De strafmaat van overtredingen is verzwaard: spelers die zich bijvoorbeeld schuldig maken aan geweld tegen scheidsrechters krijgen eerder de maximale straf – ontzetting uit het lidmaatschap – opgelegd. Ook teams die zich schuldig maken aan een collectieve vechtpartij worden sneller uit competitie genomen. Daarnaast is de termijn van uitspraak van de tuchtcommissie in geval van excessen versneld: van tenminste vier naar maximaal twee weken. Bovendien legt de tuchtcommissie direct een voorlopige schorsing of opschorting van competitie- en/of bekerwedstrijden op.

Meldpunt

Buiten de reguliere informatievoorziening wordt in ieder district een speciaal meldpunt ingericht. Direct betrokkenen worden opgeroepen direct melding te maken van een exces bij het district waar de vereniging of scheidsrechter onder valt, zodat de KNVB dit op de eerstvolgende werkdag meteen kan oppakken. 

Taskforce

Het bondsbestuur van de KNVB heeft in januari een KNVB-brede taskforce opgericht. Deze taskforce heeft als opdracht om op fundamentele wijze na te denken hoe de strafmaat en tuchtprocedure bij excessen zo effectief mogelijk kan worden ingevuld. Met als uiteindelijk doel de excessen op den duur zoveel mogelijk uit te bannen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten