zaterdag 24 september 2011

Tractorrijbewijs komt ook naar Nederland

Als het aan minister Schultz van Haegen ligt, moeten tractorbestuurders vanaf 2014 beschikken over een speciaal tractorrijbewijs. Het wetsvoorstel daartoe wordt waarschijnlijk nog dit najaar behandeld. Nederland is het laatste land in de EU dat een tractorrijbewijs invoert.

In ons omringende landen bestaat het tractorrijbewijs vaak al tientallen jaren. Bestuurders die niet over een rijbewijs B beschikken zijn ertoe verplicht. In ons land volstaat tot dusver het tractorcertificaat, dat wordt afgegeven op landbouwscholen. Daar wordt echter vooral onderwezen hoe een tractor te gebruiken op het land. Van serieuze verkeerseducatie is geen sprake.

BOVAG Rijscholen reageert bij monde van manager Frans Bastiaansen verheugd op de naderende introductie van het tractorrijbewijs. “Het werd hoog tijd”, verzucht hij. “Het is goed te zien dat de hele rijschoolwereld, maar ook landbouworganisaties en hun achterban het plan steunen. Politie, justitie en Veilig Verkeer Nederland zijn al even verheugd. Alom leeft het besef dat het in feite onverantwoord is dat jongens van 16 met een tractor, waar soms wel veertig tot zestig ton achter hangt, door kleine dorpskernen denderen.”

(Bron: BOVAG)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten