zondag 23 januari 2011

Brabantse steden zien niets in wietpas

In verschillende grote Brabantse steden bestaat weerstand tegen (versnelde) invoering van een pasje voor coffeeshops zoals het kabinet voorstelt. In Den Bosch neemt een meerderheid van de gemeenteraad dinsdag een motie aan tegen de wietpas.
De gemeenteraad van Breda sprak zich in oktober al uit tegen het kabinetsplan en spreekt donderdag over de versnelde invoering die is voorgesteld vanwege escalerend geweld tussen Brabantse drugsbendes. Ook in de Eindhovense gemeenteraad leeft de overtuiging dat de wietpas niets verandert aan de criminaliteit aan de achterdeur van de coffeeshop.

Europese hof
De discussie is actueel omdat het Europese hof heeft geoordeeld dat Nederlandse steden een wietpas mogen gebruiken om buitenlanders buiten de coffeeshop te houden. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid heeft voorgesteld om in Brabant versneld een wietpas in te voeren naar aanleiding van ophef die in Eindhoven en Helmond ontstond door een reeks geweldsincidenten die in verband worden gebracht met drugshandel. Het kabinet wil van coffeeshops besloten clubs maken waar alleen geregistreerde leden welkom zijn.

De vraag is of de Brabantse steden de invoering kunnen tegenhouden. De motie van GroenLinks in Den Bosch verzoekt de burgemeester om Opstelten te overtuigen dat een uitbreiding van de politiecapaciteit beter werkt tegen criminaliteit dan de invoering van een wietpas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten