woensdag 26 januari 2011

Er komt een wietpas in de gemeenten Den Bosch, Eindhoven en Breda.

Er komt een wietpas ondanks protesten van de gemeenteraden van Den Bosch, Eindhoven en Breda. Die willen geen pas omdat die volgens de politici de problemen met de productie en inkoop van wiet niet oplost.
Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zei desgevraagd tegen Omroep Brabant dat de invoering van de wietpas in het regeerakkoord staat en dus wordt ingevoerd. Over een aantal weken komt het ministerie met een notitie waarin staat hoe dat precies zal gebeuren.

Op de vraag of de tegenstand van de grote Brabantse gemeenteraden van invloed is of dat die raden invoering in de Brabantse steden kunnen tegen houden, wilde de woordvoerder niet reageren. Het kabinet voert volgens hem uit wat de coalitiepartijen CDA en VVD en gedoogpartner PVV hebben afgesproken.

Een aantal maanden geleden riepen de burgemeesters van de grote Brabantse steden de hulp van minister Opstelten in bij de bestrijing van de drugscriminaliteit. De minister beloofde zijn steun als de gemeenten een proef met een wietpas zouden houden.

De burgemeesters waren daar niet voor maar accepteerden de eis van Opstelten omdat dat de enige manier was om meer agenten te krijgen voor de drugsbestrijding. Hun gemeenteraden denken daar heel anders over. De raad van Den Bosch sprak zich gisteren uit tegen zo?n pas. De politiek in Breda wil het ook niet en de Eindhovense politiek staat ook niet te springen.

De invoering van een wietpas in Nederland is definitief toegestaan sinds het Europees Hof van Justitie daar eind vorig jaar een beslissing over nam. Nederland mag een wietpas invoeren om buitenlandse toeristen uit coffeeshops te weren. Dat geldt vooral voor Maastricht omdat buitenlanders daar veel overlast veroorzaken.

Overigens is de gemeenteraad van Maastricht ook niet voor een wietpas. Ze zijn daar bang dat buitenlanders die geen pas krijgen hun drugs in het illegale circuit gaan halen.

De woordvoerder van Justitie wil niet vooruitlopen op de notitiee waarin staat hoe de wietpas zal worden ingevoerd. In het verleden zijn verschillende opties genoemd: een pas waarmee iemand alleen in een coffeeshop mag als hij uit die gemeente komt; een pas voor een coffeeshop die een besloten club is, zoals sommige Limburgse gemeenten willen of een pas die alleen buitenlanders weert.
(omroep-brabant)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten