donderdag 24 februari 2011

Zorgpremie stijgt volgend jaar weer met zestig euro

De zorgpremie zal volgend jaar naar verwachting met ruim € 60 toenemen. Het is het tweede jaar op rij dat huishoudens een forse premiestijging voor hun kiezen krijgen. Nederlanders moeten gemiddeld zo'n € 1274 per jaar betalen voor hun ziektekostenverzekering in 2012.

Dat blijkt uit nog vertrouwelijke en voorlopige cijfers van het Centraal Planbureau, die in het bezit zijn van het Financieele Dagblad. Het is voor het eerst dat het CPB verwachtingen over 2012 heeft gemaakt.

Stijgende kosten
De collectieve uitgaven voor de gezondheidszorg in Nederland stijgen dit én volgend jaar veel harder dan waar het kabinet bij de start van zijn regeringsperiode rekening mee hield. Minister Jan Kees de Jager van Financiën voorziet een tegenvaller in de zorgkosten van één miljard euro dit jaar en volgend jaar zelfs van anderhalf miljard euro.

Inmiddels onderhandelt minister Edith Schippers van Volksgezondheid met de ziekenhuizen en de verzekeraars over een akkoord om de kosten te beheersen. Afgelopen jaren zijn de kosten met 7% per jaar gestegen. Nu moet die toename beperkt blijven tot 2,5%.

Zorgenkind
De kosten van de gezondheidszorg zijn het zorgenkind van het kabinet. Telkens blijken geraamde uitgaven aan ziekenhuiszorg en ouderenzorg een onderschatting te zijn van de werkelijke uitgaven. Belangrijkste reden voor de hogere rekening is dat er meer behoefte blijkt aan zorgverlening. Tegelijkertijd dreigen volgend jaar ook de prijzen van medische behandelingen en verpleegzorg toe te nemen.

De collectieve uitgaven stijgen volgens de berekeningen van het Centraal Planbureau naar 10,2% van het bruto binnenlands product in 2012. Ter vergelijking; in het jaar 2000 bedroeg het aandeel van de collectieve zorguitgaven nog 6,3% van het totaal van wat in Nederland wordt verdiend.

Eigen portemonnee
Deze hogere overheidsuitgaven raken ook de portemonnee. Inmiddels betalen Nederlanders bijna tweemaal zo veel aan hun zorgpremie dan aan werknemerspremies - waaronder de WW-premie. Terwijl het op het zorgfront tegen zit, heeft het kabinet wel flinke meevallers doordat de economische groei krachtiger is dan gedacht. Hierdoor hoeven er minder WW-uitkeringen uitgekeerd te worden en vloeien er meer belastinginkomsten naar de schatkist.
(bron fd.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten