maandag 24 oktober 2011

Fietsen relatief onveiliger

Het aantal verkeersgewonden en –slachtoffers daalt gestaag, maar onder fietsers langzamer dan onder andere weggebruikers. Reden voor meer onderzoek en voorlichting.

Dat stelt de SWOV, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Een kwart van alle verkeersdoden en de helft van alle ernstige verkeersgewonden in Nederland zijn fietsers. Daarmee is hun aandeel groter dan ooit. Ook in absolute aantallen stijgt het aantal gewonde fietsers.

Een groot deel van de ongevallen met fietsers wordt gevormd door enkelvoudige fietsongevallen: ongevallen waarbij de fietser ten val komt zonder dat daar een andere weggebruiker bij betrokken is. Met name onder jongeren speelt alcohol daar een steeds grotere rol bij. In de weekendnachten van 2008 was er bij bijna 60% van de 18- tot 24-jarige fietsslachtoffers van niet-motorvoertuigongevallen sprake van alcoholgebruik. In 1993 gold dat in een kwart van de gevallen. Bij de 25- tot 59-jarige fietsslachtoffers is alcoholgebruik eveneens toegenomen, van 21% in 1993 tot 44% in 2008.

Volgens de SWOV is er echter te weinig bekend over de oorzaken van onveiligheid op de fiets. Daarom streeft de stichting een “nationale onderzoeksagenda” na.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten