vrijdag 21 oktober 2011

Stroom duurder, maar waarom?

In een gelekt rapport van de Europese Commissie wordt genoemd dat windenergie in 2050 de grootste bron van elektriciteit zal zijn. Door een combinatie van oorzaken zal de stroom duurder worden, zo'n 43% in 2050. Dat is zo'n 1% per jaar.

Financial Times: duurder door vergroening
Volgens de Financial Times die beslag heeft weten te leggen op het rapport, is een belangrijke oorzaak van de prijsstijging de regelgeving vanuit Europa over het vergroenen van de energie opwekking. Er bestaat zelfs een scenario waarbij de stroom dubbel zo duur wordt als gekozen wordt voor maximale inzet duurzame energie.

Windmolenstroom minimaal 50%
De bedoeling is dat in 2050 minstens de helft van de stroom uit windmolenparken komt. Nu is de som van waterkrachtcentrales en windturbines nog slechts 18%. Op dit moment wordt meer dan de helft van alle energie opgewekt via fossiele brandstoffen. Kerncentrales leveren 28% van de energie.

Fossiele brandstoffen gesubsidieerd
Een groot deel van de fossiele brandstoffen wordt gesubsidieerd. Zo kennen we de rode diesel in de landbouw, de belastingvrije kerosine van vliegtuigen en het gratis aansluiten van kolencentrales op het energienet, waar offshore windparken extra moeten betalen. Een belangrijk deel van de prijsstijging van energie gaat echter zitten in de vervuilende centrales. Zowel kolencentrales als kerncentrales zullen versneld buiten gebruik worden gesteld. Dat leidt tot extra afschrijvingskosten en minder opbrengsten. Dat wordt door de eigenaren doorberekend aan de consument. Overigens gaat Nederland tegen deze mondiale trend in door zowel nieuwe kolen- als kerncentrales te gaan bouwen.

Kernramp Japan en Arabische lente
De NUON noemt weer andere oorzaken: de energiebelasting en de transporttarieven. De mate waarin dit de tarieven zal beinvloeden is nog niet precies bekend.
Verder speelt de kernramp in Japan een rol, en de onrust in de Arabische landen. Daardoor zijn de olieprijzen fors opgelopen en dat werkt door in de tarieven. Voor 2012 verwacht de NUON een prijsstijging van de elektriciteit van 8 procent.

Regels handel in opties
De Europese Commissie is bezig met het opstellen van regels voor de handel in derivaten, zoals opties en futures. Deze regels zullen mogelijkerwijs de kosten van de energiebedrijven opdrijven. Dit zou een stijging van 2 à 3 miljard euro betekenen alleen al in Nederland. Mochten de energiebedrijven deze kosten doorberekenen aan de consument dan zal de rekening per huishouden jaarlijks met honderden euro’s hoger uitvallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten