zaterdag 22 oktober 2011

Grote verkeerscontrole N322

Op vrijdag 21 oktober hield een 25 m/v sterk politieteam van 18.00 tot 1.00 uur ’s nachts een grootschalige controle op het nieuwe gedeelte van de provinciale weg N322 tussen het verlengde van de Maas en Waalweg en de Prins Willem Alexanderbrug bij Tiel. Het initiatief voor deze controle kwam van een lid van de vrijwillige politie die speciaal voor deze controle een groot aantal collega’s mobiliseerde.


Op het nieuwe weggedeelte van de N322, het verlengde van de Maas en Waal weg richting de Prins Willem Alexander brug bij Tiel geldt een inhaalverbod en een snelheidsbeperking van 80 kilometer per uur. Hier wordt echter vaak harder gereden dan toegestaan en inhalen komt ook veelvuldig voor. De vrijwillige politie heeft voor deze controle samenwerking gezocht met bureau Verkeershandhaving, het team Beuningen / Maas en Waal en collega vrijwilligers uit het hele district Tweestromenland. Het doel van de controle was het bestrijden van ongewenst en gevaarlijk rijgedrag en het controleren op het gebruik van alcohol.

Op vrijdag 21 oktober is met medewerking van 25 collega politiemensen het gedeelte van de N322 tussen de van Heemstraweg en de Noord-Zuid verbinding afgezet. Automobilisten konden het weggedeelte wel oprijden, maar op alle afritten werden zij staande gehouden om een blaasproef te doen. Daarnaast werd op twee plaatsen, onzichtbaar voor automobilisten, de snelheid gecontroleerd met behulp van een laser gun. Waargenomen snelheidsovertredingen werden doorgegeven aan het team dat de alcoholcontroles uitvoerde. Deze bestuurders konden na een blaastest, positief of niet, ook een proces verbaal in ontvangst nemen voor te hoge snelheid. Bij elk proces verbaal werd uitdrukkelijk aangegeven waarom deze controle gehouden werd. Als weggebruiker moet je immers veilig op weg kunnen zijn, zonder risico’s omdat medeweggebruikers zich niet aan de “spelregels” houden.

In totaal werden 1.132 bestuurders gecontroleerd en werden processen-verbaal uitgedeeld voor snelheidsovertredingen, het overschrijden van de doorgetrokken streep, niet hands free bellen, bumper kleven en alcoholgebruik. 6 automobilisten hadden te diep in het glaasje gekeken, 15 bestuurders reden te hard en een bestuurder mocht zijn rijbewijs inleveren omdat hij meer dan 50 kilometer te hard reed. Deze bestuurder mocht de nacht in de cel doorbrengen omdat hij niet alleen te hard reed maar ook teveel had gedronken, geen identiteitsbewijs bij zich had en de auto waarin hij reed niet zijn eigendom was. Tot slot werd ook een beginnend bestuurder aangehouden. Deze kan post van het CBR tegemoet zien omdat hij op grond van artikel 130 Wegenverkeerswet zijn rijbewijs kwijtraakte en opnieuw rijexamen zal moeten doen. 

Vrijwillige politiemensen zijn ‘van buitenaf’ niet te onderscheiden van beroepsagenten. Vanuit maatschappelijke betrokkenheid assisteren zij in hun vrije tijd de vaste politieteams, bijvoorbeeld bij grootschalige verkeers- en milieucontroles of als extra paar ogen en oren bij surveillanceopdrachten. Omdat zij als burger en politieman/vrouw midden in de maatschappij staan, vormen zij een belangrijke schakel in het politiewerk.

(bron politie.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten