vrijdag 28 oktober 2011

Inbraken tijdens donkere najaarsdagen

In het najaar zijn de dagen korter en de nachten langer. Inbrekers werken graag in het donker, want ze kunnen ongezien een woning in de gaten houden en benaderen. Daarnaast nodigt het weer niet uit om naar buiten te gaan, waardoor er minder mensen op straat zijn en inbrekers minder opvallen.

Woningen met matig hang- en sluitwerk zijn een makkelijk doelwit.
De buit kan van alles zijn, maar zijn vaak goederen die, een hoge waarde hebben en/of gemakkelijk te verhandelen zijn.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan contant geld, sieraden, mobiele telefoons, fotocamera’s, laptops, televisie- en stereo-apparatuur.

 

Grote impact op slachtoffers

De politie en de gemeente beschouwen woninginbraak als een vorm van ernstige criminaliteit, dat een grote impact heeft op slachtoffers. Daarom werken zij samen om woninginbraken te voorkomen. Ook uw inzet is hierbij van belang.

 

Verdachte situatie

Bel bij verdachte situaties altijd de politie op telefoonnummer 112. Heeft u informatie over bepaalde personen of zaken, maar is er geen spoed, belt u dan met het algemene politienummer 0900-8844. Anoniem kan ook, via telefoonnummer 0800-7000.
Wat kunt u zelf doen ter voorkoming van inbraken?
- Sluit altijd alle deuren en ramen, vergeet vooral niet een w.c. raampje of ramen en deuren van een garage af te sluiten.
- Laat nooit ramen of deuren open als u weg bent. Draai daarbij de sloten altijd in het nachtslot. Pas als u de sleutel omdraait, zit de deur echt op slot.
- Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten.
- Sleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmat en bloempot zijn geen geheime plaatsen.
- Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos). Wanneer u de sleutelbos verliest of als deze gestolen wordt, maakt u het iemand wel heel gemakkelijk om ongewenst bij u op bezoek te komen.
- Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis heeft.
- Plaats waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers.
- Graveer postcode en huisnummer op waardevolle eigendommen en maak er dan een foto van naast een liniaal zodat de grootte eenvoudig te bepalen is, het kan van belang zijn bij politieonderzoek.
- Kijk uw verzekeringspolis eens goed na of u verzekerd bent tegen diefstal door braak.
- Sommige inbrekers bekijken rouwadvertenties om zo op slinkse wijze er achter te komen of bewoners afwezig zijn. Voorkom meer ellende en zorg dat een vertrouwd iemand op uw woning past op het moment van de afscheidsdienst.
- Zorg voor voldoende buitenverlichting. Wanneer u graag wilt weten wie er voor de deur staat voordat u de deur opent, dan heeft u een aantal mogelijkheden zoals glas in of naast de deur, een videofoon of een eenvoudige deurspion.
- Beveilig ook de bovenverdieping van de woning.
- Zorg dat opklimmen onmogelijk is; zet ladders en vuilcontainers weg.

(bron maasdriel.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten