donderdag 27 oktober 2011

nVWA haalt haarproducten uit de handel

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft 2 haargels uit de handel laten halen omdat daarin een hoge concentratie van de verboden stof dioxaan is aangetroffen. In alle andere onderzochte producten waarin de verboden stof ook is aangetroffen, waren de gehaltes laag. Gebruikers van de producten hebben geen gevaar gelopen.

De aanwezigheid van dioxaan in cosmetische producten zoals shampoo, zeep, lotion en gel is in 2010 door de nVWA onderzocht. Uit voorzorg heeft de Europese Commissie deze stof verboden in cosmeticaproducten. Van dioxaan is namelijk bekend dat het bij dieren kankerverwekkend is. Bij mensen is hiervoor nog onvoldoende bewijs.

Dioxaan komt voor in cosmeticaproducten die geproduceerd zijn met de grondstof PEG. De onderzochte producten zijn geselecteerd op aanwezigheid van deze grondstof. Aanwezigheid van PEG-grondstoffen is te lezen op het etiket van cosmeticaproducten. Cosmeticaproducenten kunnen de aanwezigheid van dioxaan voorkomen door uitsluitend dioxaanvrije PEG-grondstoffen in te kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten