woensdag 5 oktober 2011

Stofzuigers van plasticsoep

Electrolux wil energiezuinige toestellen ook op een duurzame manier produceren. Zo willen zij stofzuigers gaan maken van plastic afval uit zee, om daarmee ook iets te doen aan de problematiek van de plasticsoep in de oceanen.

De meeste kleine huishoudtoestellen hebben een behuizing en onderdelen in kunststof. Door hiervoor gerecycled plastic te gebruiken kan een hele berg plastic afval vermeden worden.
Bovendien hoeft dit niet ten koste te gaan van de kwaliteit van de toestellen. Electrolux bewijst dit alvast met een gamma ‘groene’ stofzuigers die voor 30 tot 70% bestaan uit gerecycleerd plastic. Om tegelijk iets te doen aan het probleem van plastic afval op zee, lanceerde Electrolux  ‘Vac from the Sea’. Met dit project gebruikt Electrolux afval uit zee voor de productie van een aantal iconische stofzuigers. Deze staan symbool voor de nood om de zee niet nog meer te belasten en meer plastic te recycleren.

Plasticsoep
‘Plastic is fantastic’. Maar, als het in zee terecht komt, dan veroorzaakt plastic een gigantisch milieuprobleem. De zogenaamde plasticsoep wordt steeds groter, want plastic vergaat amper . Met het internationale project 'Vac from the Sea' wil Electrolux de plasticsoep onder de aandacht brengen en tegelijk ook zelf iets te doen aan het probleem. Hiervoor steunt Electrolux een aantal maritieme organisaties en gaat de producent ook letterlijk in zee met de vissers op plasticvangst. Het plastic afval dat tussen de visvangst zit, wordt apart gehouden en gebruikt voor de productie van unieke – symbolische – stofzuigers.

Tekort aan afval plastic
Duurzame apparaten produceren uit gerecycled plastic is theoretisch perfect mogelijk. Volgens Electrolux blijkt er in Europa echter een nijpend tekort aan hoogwaardig afvalplastic , en dit terwijl er in onze oceanen massaal veel plastic afval dobbert.
Wereldwijd drijft plastic afval in zeeën en oceanen samen tot gigantische ‘plastic eilanden’– soms wel zo groot als 34 x Nederland. Het overgrote deel, zo'n 80% van dat plastic afval blijkt afkomstig van bedrijven en consumenten aan land. Ironisch genoeg is er op het land dan weer een tekort aan gerecycleerd plastic. De vraag is groter dan het aanbod. Elk jaar wordt er 260 miljoen ton plastic geproduceerd. In West-Europa wordt amper 20% daarvan gerecycled.

Plastic kan zo goed als eindeloos gerecycled worden. Het gebruik van gerecycled plastic betekent een besparing van 50% op het proceswater en tot 90% van het energieverbruik voor de productie van nieuw plastic. De ontwikkelingen in de plasticverwerkende industrie zijn alvast hoopgevend:
“De kunststofverwerkende industrie levert steeds betere kwaliteit, zodat het perfect mogelijk is om duurzame huishoudapparaten te maken met gerecycleerde kunststof.” – Geert Scheys, Secretaris-generaal FEDERPLAST.BE (Vereniging van producenten van kunststof- en rubberartikelen vzw)

Stofzuigers als statement
Electrolux nam het initiatief om plastic uit zeeën en oceanen te verzamelen om er enkele stofzuigers van te maken. Deze stofzuigers zijn in de eerste plaats een statement en zijn dus niet te koop.
Het doel van dit project Vac from the Sea (naar het Engelse ‘vacuum cleaner) is tweeledig: Enerzijds wil Electrolux mensen bewust maken van het immense probleem van plastic vervuiling. Anderzijds wil dit Zweedse bedrijf het tekort aan gerecycled plastic – dat nodig is voor het fabriceren duurzame huishoudtoestellen – onder de aandacht brengen.

Meer informatie:
Electrolux

Geen opmerkingen:

Een reactie posten