maandag 30 januari 2012

Dier van de week: Pluis

Deze mooie en lieve kater heet Pluis. Zijn vacht heeft een heel bijzondere tekening en hij heeft een fraaie pluimstaart. Pluis is 6 jaar en een echte gezelschapskat.
Hij houdt ontzettend van knuffelen en kan er eigenlijk geen genoeg van krijgen. Daarnaast is zijn grootste passie: buiten zijn. Buiten kan hij zijn energie kwijt. Zolang hij kan beschikken over handen die hem knuffelen en een fijne tuin, heeft u aan Pluis een superkat. Pluis kan het goed vinden met wat ouderen kinderen (behalve als ze achterna zitten want dan is hij bang) en met andere katten maar hij heeft een hekel aan honden.Dierenopvangtehuis de Bommelerwaard
Steenweg 8 5314 LE Bruchem
Tel: 0418-643129
Mail: info@dierenasiel-bommelerwaard.nl
Website: www.dierenasiel-bommelerwaard.nl


Wilt u ons asiel steunen dan kunt u uw donatie overmaken op bankrek. 37.43.42.091 t.n.v. Stg. Dierenopvangtehuis de Bommelerwaard

Huldiging sportkampioenen

Op vrijdag 3 februari 2012 gaan wij, samen met Zaltbommel, onze sportkampioenen (teams en individuelen) 2011 weer in het zonnetje zetten. Dit gebeurt tijdens een speciale middag in het sportcentrum “De Kreek” in Kerkdriel.
Programma:

16.00 uur: Inloop
16.15 uur: Ontvangst en welkom door Anton Kuijntjes
16.20 uur: Opening door de wethouders
16.25 uur: Gesprek Vera van der Zalm
16.30 uur: HULDIGING ‘ZONNETJES’
17.00 uur: Demonstratie
17.10 uur: HULDIGING KAMPIOENEN deel 1
17.30 uur: Demonstratie
17.40 uur: HULDIGING KAMPIOENEN deel 2
18.00 uur: Slot en borrel

U bent van harte welkom!

(bron maasdriel.nl)

zondag 29 januari 2012

Klimaat verjaagt lieveheersbeestjes

Het aantal zwarte lieveheersbeestjes in Nederland neemt sinds de jaren tachtig flink af. Biologen van Wageningen UR (University & Research centre) en de Universiteit Leiden vermoeden een reactie op het veranderend klimaat, zo stellen zij in het wetenschappelijk tijdschrift Heredity.

Zwarte lieveheersbeestjes raken voorsprong kwijt
Lieveheersbeestjes komen voor in twee kleuren: rood met zwarte stippen en zwart met rode stippen. In de jaren tachtig ontdekten biologen dat de rode variant met twee stippen (Adalia bipunctata) in Nederland meer voorkwam langs de kust en de zwarte variant vaker land inwaarts. De onderzoekers vermoedden een genetische aanpassing aan het lokale klimaat. De zwarte variant absorbeert makkelijker en sneller warmte en dat is gunstig in het relatief koelere lokaal klimaat landinwaarts. Laboratoriumproeven in de jaren negentig wezen uit dat zwarte lieveheersbeestjes inderdaad in het voordeel zijn in een omgeving waar de temperatuur relatief laag is. En nu lijkt het veranderend klimaat in Nederland deze genetische aanpassing opnieuw te bevestigen, zo blijkt uit publicatie van entomoloog Peter de Jong van Wageningen UR en bioloog Paul Brakefield van de Leidse Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift Heredity.

Vijftig generaties
Sinds de jaren tachtig is het klimaat in Nederland aan het veranderen. Landinwaarts is de temperatuur, vooral in het voorjaar, hoger geworden en het aantal zwarte lieveheersbeestjes sterk afgenomen. In vijftig generaties is het percentage zwarte lieveheersbeestjes landinwaarts nu net zo laag als aan de kust: tien tot twintig procent. De komst van het dominante Aziatische lieveheersbeestje in Nederland (Harmonica axyridis) doet daar volgens de onderzoekers niets aan af omdat deze pas sinds 2002 goed en wel zijn intrede deed. Het waargenomen verband – veranderd klimaat en minder zwarte lieveheersbeestjes – kan nog steeds berusten op toeval. Maar de biologen hebben sterk een vermoeden dat het veranderde klimaat de oorzaak is.

Nuttig tegen bladluizen
Door het eten van bladluizen en talloze andere kleine schadelijke insecten zijn lieveheersbeestjes zeer nuttig in onze tuinen en gewassen. Bovendien eten niet alleen de volwassen kevers veel luizen, ook de larven doen mee. Ze zijn vaak erg helder oranje of geel van kleur. Dit is voor een goede herkenbaarheid voor eventuele belagers. Ze zijn voor veel vogels namelijk giftig als ze worden opgegeten. Als je ze oppakt scheiden ze via klieren oranje vloeistof uit dat erg vies schijnt te smaken. Dit heet ‘reflexbloeden’.

Ook tegen tripsen en mijten
De meeste eten verschillende prooien bladluizen, schildluizen, tripsen en mijten. Maar iedere soort heeft een duidelijke voorkeur voor een bepaalde prooi. Lieveheersbeestjes zijn enorm vraatzuchtig en kunnen tijdens hun levensduur zo'n 5000 bladluizen opeten. Als de prooi niet te groot is, eten ze die volledig op, anders wordt ze leeggezogen. De kevers en de larven vinden het voedsel eerder door aanraking, dan met behulp van hun gezicht- of reukorganen. De kwaliteit van het voedsel beïnvloedt de voortplanting. Bijvoorbeeld, als het voedsel uit roze luizen (Dysaphis plantaginea) zou bestaan worden er meer eitjes gelegd dan wanneer het voedsel uit groene luizen (Aphis pomi) zou bestaan. Dit komt vanwege een gif dat door bepaalde luizensoorten soms wordt afgescheiden en dat vaak ook verantwoordelijk is voor misvormingen bij planten.

Bronnen onder meer:
Wageningen Universiteit
plantenziektekunde.nl
tuinkrant.com

Zelf opgewekte zonnestroom goedkoper

Stroom van zonnepanelen op de eigen woning is nu voordeliger dan stroom van energieleveranciers. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen tien jaar tachtig procent gedaald.

De prijs die consumenten voor elektriciteit betalen, stijgt juist. Dit blijkt uit een analyse van de Nederlandse energiemarkt door Natuur & Milieu, op 29 januari gepresenteerd in het radioprogramma Vroege Vogels  van de VARA. Natuur & Milieu organiseert in samenwerking met de ASN Bank de inkoopactie "Zon Zoekt Dak" voor iedereen die zonnepanelen wil, maar tot nu toe werd weerhouden door de prijs of praktische bezwaren. Door gezamenlijke inkoop kunnen mensen goedkoop en eenvoudig zonnepanelen aanschaffen.

Besparing
De prijs van zonnepanelen is de afgelopen tien jaar met tachtig procent gedaald. De prijs van een kilowattuur "eigen" zonnestroom bedraagt op het moment 21 cent, terwijl energieleveranciers nu al 25 cent rekenen. In 25 jaar kan een consument enkele duizenden euro's besparen door zonnepanelen op zijn dak te leggen. 'De keuze  is: spek je je eigen portemonnee of die van je energieleverancier?' aldus Ron Wit van Natuur & Milieu.

Interesse is groot
De interesse van Nederlandse consumenten in zonnepanelen is groot: negen van de tien Nederlanders willen meer zonnepanelen in Nederland en de helft wil graag panelen op het eigen dak (bron: onderzoek Motivaction, in opdracht van Natuur & Milieu). Consumenten willen hiermee een bijdrage leveren aan een beter milieu, geld besparen of minder afhankelijk zijn van andere landen of energiebedrijven. Hoewel veel consumenten bereid zijn zonnepanelen aan te schaffen, doen zij dat niet vanwege aanschafkosten en het gedoe dat bij aanschaf en installatie komt kijken. Nederland heeft dan ook erg weinig zonnepanelen: uit de analyse blijkt dat ons land op de elfde plaats van totaal dertien onderzochte landen staat.

Gemak voor consument
De inkoopactie Zon Zoekt Dak is een antwoord op de bezwaren van de consument. Met één druk op de knop kunnen mensen zonnepanelen reserveren en wordt alles voor hen geregeld. Natuur & Milieu heeft in samenwerking met de ASN Bank  de vele aanbieders in Nederland vergeleken. Na een beoordeling op basis van service, kwaliteit, duurzaamheid, ervaring en een biedingsronde is één leverancier (Solar Living) geselecteerd. Via www.zonzoektdak.nl kunnen geïnteresseerden  (vrijblijvend) tot en met 16 maart een pakket reserveren; de leverancier regelt daarna de rest.

Samenwerking
De ASN Bank heeft in 2010 onderzoek gedaan naar wat consumenten verwachten van de bank van de toekomst. Daar kwamen verschillende thema's  uit naar voren, waaronder duurzame energie. De ASN Bank heeft bij al deze thema's partnerschappen gesloten met maatschappelijke organisaties, waaronder Natuur & Milieu. De bank stelt uit eigen middelen geld beschikbaar aan de projecten uit deze partnerschappen.

Bron: Natuur en Milieu

Start campagne tegen plofkip

Op 29 januari viel bij 40 bedrijven (supermarkten, fastfoodketens en A-merken) een brief op de mat om een einde te maken aan de verkoop van plofkip. Hiermee gaat een langlopende nieuwe campagne van start.

Eerder boekte Wakker Dier al succes met dergelijke campagnes tegen biggencastratie, legbatterij-eieren, bloedarmoede bij kalveren en foie gras. Deze campagne is  gericht op een beter leven voor de 400 miljoen kuikens die jaarlijks worden geslacht in Nederland.

Minimaal 1 Beter Leven Ster

Wakker Dier wil dat bedrijven overstappen naar kip met minimaal één Beter Leven Ster van de Dierenbescherming, zoals sommige supermarkten al uitsluitend varkensvlees verkopen met minimaal één Beter Leven Ster. De productie van deze kip kost een paar dubbeltjes meer, maar het antibiotica gebruik is bijna nul, net als het aantal pijnlijke voetzweren. Voor producenten van bijvoorbeeld baby- en diervoeding of pizzabakkers is de omschakeling naar betere kip echt een centenkwestie. Wakker Dier verwacht dan ook dat veel producenten snel gehoor zullen geven aan de oproep. “Het is schrijnend dat baby- en huisdierenvoeding wordt gemaakt met zulk dierenleed enkel om enkele centen te besparen.” aldus een woordvoerder.

Kip, ‘t meest mishandelde stukje vlees
Van alle soorten vee die voor vlees worden gehouden, scoort de gangbare vleeskip, de ‘plofkip’, het slechtst op dierenwelzijn. De European Food Safety Authority dringt aan op het houden van kippen met een lagere groeisnelheid. Deze kippen hebben nauwelijks tot geen last van onderstaande welzijnsproblemen en veel minder antibiotica nodig. Vlees van langzamer groeiende kippen kost circa 4,8 cent per kipfilet meer. In zes weken tijd groeien vleeskippen van 50 gram uit naar een gewicht van bijna 2,5 kilo. Dit is vier keer sneller dan in 1950.

Genetische selectie
Door deze zeer snelle groei, voornamelijk bereikt met genetische selectie, lijden de dieren aan pijnlijke aandoeningen en ziektes en wordt hun welzijn ernstig aangetast. De groei van de poten, het skelet en organen als hart en longen blijft achter bij de groei van de borstspier (de filet). Welzijnsproblemen en hoge sterfte zijn het gevolg. Vleeskuikens leven volgens de Europese normen met ongeveer 20 anderen op één vierkante meter in dichte stallen. Door het leven in de eigen uitwerpselen, krijgen zij last van pijnlijke voetzweren, hakblaren en borstpukkels.

Antibiotica
Steeds meer mensen hebben geen baat bij antibiotica doordat ze besmet zijn met bacteriën die er niet op reageren. Volgens het RIVM komen die deels uit de vleeskippenindustrie. De ‘plofkippen’, 99 procent van onze kipconsumptie, krijgen ook voortdurend antibiotica, omdat ze door hun stressvolle leven – immense groepen, geen daglicht, te snelle groei - gevoelig zijn voor infecties. De resistente bacteriën die ze daardoor meedragen, zouden door het eten van (ongaar) kippenvlees overgedragen kunnen worden op mensen.

Campagne
Wakker Dier heeft in eerste instantie de volgende bedrijven aangeschreven met de vraag om zo snel mogelijk een einde te maken aan het gebruik en de verkoop van plofkip:
 • Supermarkten:Albert Heijn, Aldi, Boni-markten, Boon, C1000, Coop, Deen, Dirk/Bas/Digros, Dekamarkt, EMTE, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Lidl, Nettorama, Plus, Poiesz, Spar, Super de Boer, Vomar
 • Ketens:KFC, McDonald's, BurgerKing, Febo, Kwalitaria, Smullers, Starbucks Coffee, Subway, Domino's Pizza, NewYork Pizza, Bakker Bart
 • Babyvoeding:Olvarit, Nestlé, Bonbebe
 • Honden/kattenvoer:Bonzo, Felix, Gourmet, TomPoes, Purina, Sheba, Whiskas, Cesar, Pedigree, Royal Canin, Frolic
 • Diepvries:Dr. Oetker, Wagner’s Pizza, Iglo, Mora
 • Blik en pot:Unilever, Struik
 • Vers:Johma

Bron: Wakker Dier

Gemeente gaat over wonen in vakantiehuis

Het kabinet wil het beleid voor de bewoning van recreatiewoningen overlaten aan de gemeenten. Het wetsvoorstel Vergunning onrechtmatige bewoning wordt ingetrokken.

Daarmee heeft de ministerraad ingestemd op voorstel van minister Schultz van Haegen (IenM).

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft voorgesteld om alle gemeenten aan te schrijven zelf de voorwaarden vast te stellen waaronder een vergunning wordt verleend. De VNG zal voorbeeldregels opstellen en de voortgang bewaken.

Op basis van de afspraken met de VNG heeft het kabinet besloten dat het wetsvoorstel van het vorige kabinet kan worden ingetrokken. In het wetsvoorstel werden gemeenten verplicht een ontheffing te verlenen aan langdurig 'gedoogde' onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen.

De nieuwe aanpak sluit beter aan bij het kabinetsbeleid waarin verantwoordelijkheden voor het ruimtelijke domein meer bij gemeenten en provincies zijn gelegd.

vrijdag 27 januari 2012

Snelheidscontroles donderdag 26 januari

Regiopolitie Gelderland-Zuid, 27-01-2012 

• Handhavingsproject 'Blik op Veilig'.PlaatsStraatTijden
circa
Max.
snelheid
Aant.
voert.
Aant.
pv's
Hoogste
meting
OpheusdenTielsestraat09-11505584079
TielNw.Tielseweg12-155016452364
NijmegenBerg en Dalseweg16-17505094676
LentGriftdijk-Noord16-1850123722091
Beek-UbbergenN 32519-2380124484119 

donderdag 26 januari 2012

Jaarlijkse belastingaanslag BSR voor huurders

In week 5 ontvangen alle huurders hun jaarlijkse gebruikersaanslag van Belasting Samenwerking Rivierenland (BSR). De eerste week na de verzending is er extra telefonische bereikbaarheid voor al uw vragen.

Ook via de website van BSR kunt u direct zaken regelen.
BSR is telefonisch bereikbaar via (0344) 649 649 van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.

Via de website en het digitaal loket kunnen burgers informatie vinden en direct zaken regelen, bijvoorbeeld automatische incasso, kwijtschelding aanvragen, bezwaar indienen of betalingen controleren. Inloggen kan men met behulp van DigiD.

Opnieuw onderzoek schadelijkheid WiFi-straling

Afgelopen zomer is de Wageningen Universiteit een tweede onderzoek gestart naar de schadelijkheid van WiFi-straling op bomen. De eerste studie leverde volgens de onderzoekers onvoldoende data op om harde conclusies te trekken.
 
Reden voor het onderzoek is de groeiafwijking van enkele bomen in de gemeente Alphen aan den Rijn. Deze vertoonden opmerkelijke gezwelachtige bastknobbels, scheuren en bloedingen die bomenexperts niet konden verklaren. Een ambtenaar verdiepte zich in deze zaak en ontdekte dat deze groeiafwijking mogelijk veroorzaakt zou kunnen worden door de elektromagnetische straling van WiFi-punten. Daarop benaderde de gemeente de Wageningen Universiteit om onderzoek te verrichten in hoeverre WiFi invloed zou kunnen hebben op de algemene welgesteldheid van bomen.

Bij essen bleek dat langdurige blootstelling aan WiFi-straling de bladeren deed verkleuren en afsterven. Hoewel eenzelfde constatering werd gedaan bij andere boomsoorten en meerdere stralingsbronnen, vonden de onderzoekers dit onvoldoende bewijs om harde conclusies te trekken. Om een nieuw onderzoek te kunnen financieren, presenteerde de universiteit zijn onderzoeksbevingen op een conferentie en vroeg het diverse instanties om een donatie.

De universiteit haalde hiermee voldoende geld op om afgelopen zomer een vervolgonderzoek te starten. Zowel de gemeente als de onderzoekers zeggen dat ze op dit moment nog geen mededelingen over de bevindingen kunnen doen. "Wij geven er de voorkeur aan het onderzoek voort te zetten met aanvullende controles en voldoende aantallen om meer zekerheid te krijgen omtrent een mogelijk effect van EM-velden op bomen en zullen dat dit jaar ook doen", zegt onderzoeker Andre van Lammeren.

Hans Blokzijl, directeur van het Bomencentrum Nederland, zegt dat in zeker 40 tot 50 gemeenten dezelfde problemen voordoen. "Het is overal aan de orde, maar veel gemeenten herkennen de 'ziekte' niet", aldus Blokzijl.

Het afgelopen jaar zijn er diverse onderzoeken verschenen dat de elektromagnetische velden van mobiele telefoons mogelijk kankerverwekkend zijn. Maar hoe meer studies er worden uitgevoerd naar een mogelijk causaal verband, des te groter de onenigheid over de conclusies. Het onderzoek toont aan dat er een verband bestaat tussen de elektromagnetische straling van mobiele telefoons, het andere onderzoek ontkent dit verband. Andere studies tonen aan dat kinderen zich geen zorgen hoeven te maken, omdat zij op een andere manier bellen dan volwassenen: zij houden het toestel namelijk niet aan hun oor, maar voor hun gezicht.

Marktwerking maakt tandarts onbetaalbaar

SP-Kamerlid Henk van Gerven vraagt zich af hoeveel bewijs minister Schippers nodig heeft om tot inzicht te komen. ?Al eerder werd bekend dat door haar experiment met vrije prijzen voor tandartsen, de tarieven zullen exploderen. Vandaag blijkt dat voor 15% van de tandartsen de prijzen zelfs verdubbelen. Waar zijn de grote woorden van de minister die eerder zei dat ze dit onzalige experiment zou afblazen wanneer de tandarts onacceptabel duur zou worden?'

Van Gerven ziet niets in het voorstel van enkele andere partijen om tandartsen die de prijzen teveel verhogen op een zwarte lijst te zetten. ?Schippers wilde tandartsen vrijheid geven. Dit ligt niet aan die tandartsen, maar aan het beleid van de minister. Wij zijn ervoor dat dit experiment onmiddellijk gestopt wordt. Schippers heeft het geprobeerd en al binnen een maand is het duidelijk: experiment mislukt.'

Door de prijzen per 1 januari vrij te geven en de tandartsen hierover te laten onderhandelen met zorgverzekeraars, wilde de minister concurrentie organiseren die zou leiden tot lagere prijzen en betere tandzorg. Van Gerven: ?Dit is een klassiek voorbeeld van hoe de zorgkosten worden opgejaagd door commerciële VVD-zorg. Marktwerking leidt niet tot goedkopere en betere zorg, maar biedt de ruimte voor zakkenvullerij door zorgverzekeraars en zorgaanbieders. En dat mogen de burger en ouders van kinderen allemaal betalen. Het naar winst jagen over de rug van de patiënten en kinderen moet stoppen, te beginnen bij de tandarts.'

Nederlanders willen geen verplichte winterband

Bijna één op de drie Nederlandse autobezitters heeft winterbanden onder de auto. De meest genoemde reden om winterbanden aan te schaffen is veiligheid (83 procent). Voor het ver-plichten van winterbanden voelen de meeste Nederlanders weinig. Iets meer dan vier op de tien ondervraagden vindt wel dat autobezitters met winterbanden korting moeten krijgen op hun verzekeringspremie.

Dat staat in het Winterbandenonderzoek van het Verbond van Verzekeraars, waarvoor in januari
500 consumenten zijn ondervraagd.

Winterbanden zorgen voor extra veiligheid, omdat het profiel water en sneeuw beter kan afvoeren. Ook hebben de banden een andere samenstelling, waardoor ze bij temperaturen onder de 7 graden een betere grip op het wegdek hebben. De remweg is ruim de helft korter (30 tegenover 62 meter) dan bij zomerbanden. Uit onderzoek blijkt dat automobilisten met winterbanden minder schade ver-oorzaken.

Verplichting winterbanden
In Nederland is geregeld discussie of winterbanden verplicht moeten worden, zoals in landen als Duitsland en Frankrijk het geval is bij winterse omstandigheden. Bijna de helft van de Nederlanders is daar geen voorstander van, blijkt uit het Winterbandenonderzoek. Een kwart zou wel voor een verplichting zijn en nogmaals een kwart ziet zowel plussen als minnen.

Het Verbond van Verzekeraars vindt dat een wettelijke verplichting een besluit is dat de politiek moet nemen. Het Verbond benadrukt dat een verplichting een vergaande en voor de consument kostbare maatregel is. Het zou betekenen dat bijvoorbeeld tweede auto's die vooral als boodschappenauto worden gebruikt, aan de winterbanden moeten geloven. Het Verbond vindt dat daarmee autobezitters die weinig rijden op kosten worden gejaagd.

Korting premie
Van de ondervraagden vindt 41 procent dat auto-eigenaren met winterbanden korting moeten krijgen op hun verzekeringspremie. Eén op de drie ondervraagden is het daar niet mee eens. Overigens geven sommige (internet)verzekeraars al korting op de premie bij aanschaf van winterbanden.
Bovendien geldt dat automobilisten die een jaar geen schade veroorzaken, een extra schadevrij jaar opbouwen waardoor de no-claimkorting stijgt. Het Verbond ziet dat ook als winterbandenvoordeel.

Slechts één op de tien ondervraagden vindt dat automobilisten die zonder winterbanden een ongeluk veroorzaken, zelf moeten opdraaien voor alle kosten. Een ruime meerderheid is het daarmee oneens. Van de autobezitters die nu geen winterbanden hebben, is 90 procent niet van plan om ze
deze winter nog aan te schaffen. Meest genoemde redenen zijn te weinig rijden (42 procent) en de kosten (32 procent).

Onderzoek naar twintig gestolen fietsen

Woensdagnacht zijn bij een winkelinbraak twintig fietsen weggenomen. De inbraak vond plaats aan de Waterstraat in Zaltbommel.


Bij de inbraak is vannacht een hekwerk, rolluik en toegangsdeur vernield. Uit de winkel zijn de nieuwe fietsen weggenomen door nog onbekenden. Vanmorgen vroeg hebben agenten in de Lange Steigerstraat een buurtonderzoek ingesteld. Het onderzoek naar de gestolen fietsen loopt. Meer details over de fietsen zijn nu nog niet bekend.

(bron politie.nl)

27 bekeuringen bij verkeerscontrole in de bommelerwaard

Bij een verkeerscontrole in de Bommelerwaard heeft de politie woensdag tussen 07.00 en 15.00 uur in totaal 27 bekeuringen uitgeschreven. Ook werd een openstaande boete van 190 euro geïnd.

Agenten controleerden van 07 tot 08 uur op de Koningin Wilhelminaweg en de Thorbeckestraat in Zaltbommel op fiestverlichting. Daarbij zijn dertien fietsers bekeurd.
Van 09 tot 12 uur lag de nadruk op snelheid; op de Walderweg in Kerkwijk en de Wordenseweg in Velddriel kregen zes automobilisten een bekeuring voor te snel rijden.

In de middaguren controleerden politiemensen op het weggooien van afval vanuit de auto en gingen ze adressen langs waar nog boetes openstonden. Dit leidde niet tot bekeuringen maar wel werd een boete geïnd.

Verder werden nog bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van een gordel (3x), niet handsfree bellen (4x) en geen voorrang verlenen (1x).

(bron politie.nl)

Snelheidscontroles woensdag 25 januari

Regiopolitie Gelderland-Zuid, 26-01-2012 

• Handhavingsproject 'Blik op Veilig'.PlaatsStraatTijden
circa
Max.
snelheid
Aant.
voert.
Aant.
pv's
Hoogste
meting
AmmerzodenBernseweg20-22501972390
Heilig LandstichtingNijmeegsebaan12-155013108086
KesterenSpoorstraat17-19505075277
Millingen aan de RijnHeerbaan 09-1150 681 31 63 
NijmegenGriftdijk07-1150116114583
NijmegenGroesbeekseweg09-125013131968
NijmegenIndustrieweg13-155010112779
NijmegenSt.Annastraat13-1550222311186

(bron politie.nl)

woensdag 25 januari 2012

Personeel gemeentehuis steunt stichting Shamajo

Elk jaar leveren de ambtenaren van Maasdriel hun kerstattenties in. Deze worden dan verloot onder het personeel, een lot kost € 1,00. Dit jaar werd er een bedrag opgehaald van maar liefst € 325,00 euro.

Elk jaar zoekt de gemeente naar een goed doel om dit opgehaalde bedrag te schenken. Vorig jaar viel de keuze op de voedselbank, dit jaar is gekozen voor Stichting Shamajo. Wethouder John Leijdekkers overhandigde, namens het personeel, het bedrag aan de heer Kregting.

(bron maasdriel.nl)

Overeenstemming horeca en gemeente over kermis Kerkdriel

Een schone kermis met een familiair karakter, veilige attracties, lage ritprijzen, georganiseerd door een professionele externe partij onder supervisie van de gemeente, die op zaterdagmiddag om 14.00 uur begint. Er komt in 2012 geen uitbreiding naar het 'Gasthuisplein' en geen vrijdagavondopenstelling.

Dat is het resultaat van gesprekken die de gemeente Maasdriel voerde met betrokken horeca-ondernemers. De horeca-ondernemers hebben aangeboden een stichting te vormen - eventueel met andere belanghebbenden uit Kerkdriel - om in de toekomst de organisatie op zich te nemen, zodat de Drielse kermis gewaarborgd blijft.

 

Schone, veilige kermis

Het college van de gemeente Maasdriel stelt een veilige en hygiënische kermis (goede schoonmaak en toiletvoorzieningen) als voorwaarde voor de kermis. De horeca-ondernemers onderschrijven dit en leveren hiertoe een bijdrage.

 

Lage ritprijzen

De ritprijzen zijn door de gemeente vastgesteld. Ze gaan minimaal omhoog. Hierdoor blijft de kermis een van de goedkoopste uit de regio.

Stichting
De horeca heeft aangeboden een stichting op te richten om de kermis vanaf 2013 in samenspraak met de gemeente te organiseren. Deze heeft tot doel de Drielse kermis te behouden. Vanuit de stichting lopen één à twee vertegenwoordigers mee met de organisatie van de kermis dit jaar.

 

Evaluatie

In september volgt een evaluatie over 2012. Als de evaluatie goed is, wordt de huidige samenwerking met Duursma voortgezet voor een periode van drie jaar. Zo niet, dan wordt de samenwerking ontbonden.

'We zijn als horeca tegen uitbesteding, maar zijn blij dat de gemeente naar onze wensen heeft geluisterd en ons de kans geeft de kermis in de toekomst mede te organiseren in het belang van Driel', aldus Marcel de Wildt van café Babbels en Marga van Heel van café-zaal De Kroon.

Wethouder René Smits: 'Veiligheid en hygiëne kunnen wij waarborgen door te werken met een professionele partij. Ik ben blij dat we er samen met de horeca uit gekomen zijn. De Drielse kermis maken we met zijn allen, voor onze inwoners.'

(bron maasdriel.nl)

Meer voertuigen gestolen, minder teruggevonden

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC) heeft becijferd dat er in 2011 ruim 34.000 (gekentekende) voertuigen zijn gestolen, waarvan bijna de helft brom- en snorfietsen. Minder dan de helft wordt teruggevonden.

Het aantal gestolen personenauto's daalde vorig jaar licht ten opzichte van 2010, tot 11.658. Het percentage teruggevonden auto's liep echter ook terug, van 52,3 in 2010 naar 50,5 afgelopen jaar. In 2000 werden er overigens nog ruim 25.000 auto's ontvreemd, maar daarvan werd wel tweederde weer teruggevonden. Vorig jaar nam vooral de diefstal van gemotoriseerde tweewielers flink toe: er werden bijna 2.000 motorfietsen gestolen (+6,9 procent vergeleken met 2010) en bijna 17.000 brom- en snorfietsen (+12,6 procent). Nog geen kwart daarvan werd getraceerd.

Lada
Volkswagen is en blijft het meest populaire merk, niet alleen onder autokopers, maar ook onder autodieven. Bijna 3.000 VW's werden in 2011 gestolen, een procent meer dan in 2010. Op ruime afstand volgen Opel en Mercedes-Benz met beide rond de 800 gestolen auto's. Één Lada-eigenaar raakte zijn auto kwijt, maar die kreeg hem ook weer terug.

Tweewielers
Qua motorfietsen spannen de merken Honda (376 gestolen in 2011), Suzuki (347) en Yamaha (342) de kroon. In de regio's Amsterdam, Rijnmond en Haaglanden werd samen 43 procent alle motorfietsdiefstallen in Nederland gemeld. Voor wat betreft diefstal van brom- en snorfietsen hebben slechts vier politieregio's in 2011 een daling genoteerd ten opzichte van 2010. BOVAG en de Stichting AVc adviseren gemotoriseerde tweewielers in de openbare ruimte te allen tijde te bevestigen aan een vast object middels een slot met het zogenaamde ART-keurmerk. Op die manier is het een stuk lastiger om een motor of scooter vanaf de stoep snel in een busje of vrachtwagen te laden.

Voetbalvandalisme harder aanpakken

De voetbalwet is bijna anderhalf jaar in werking, maar levert naar mening van de KNVB te weinig op. De bond roept op tot langere straffen en een lagere bewijslast. In reactie hierop zeggen de twee grootste politiebonden ACP en NPB dat het de burgemeesters aan daadkracht ontbreekt bij de bestrijding van voetbalvandalisme: de voetbalwet wordt onvoldoende ingezet.


Strenger straffen

De KNVB stelt dat de voetbalwet niet streng genoeg is. Zelfs met enorme inzet van politie zijn rellen nog steeds niet uitgebannen. De bond wil voetbalsupporters die betrokken zijn bij rellen harder aanpakken. Alleen al de aanwezigheid bij rellen moet genoeg zijn om iemand een gebiedsverbod op te kunnen leggen, aldus de KNVB in het programma EenVandaag.

Financieel belang voor veiligheid

Burgemeesters maken zelden gebruik van de mogelijkheden die de voetbalwet biedt, blijkt uit onderzoek van de politiebonden ACP en NPB. "Omdat gemeenten er veel geld mee verdienen, staan ze veel horeca toe in de omgeving van de stadions. Dan heb je niet zoveel meer aan een alcoholverbod in het stadion, want dan laten ze zich er net buiten vollopen", aldus voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP in De Stentor. "De gemeenten stellen het financiële belang voor het belang van veiligheid, blijkt uit de praktijk."

Voetbalwet

De wet Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast (MBVEO), beter bekend als de voetbalwet, is sinds 1 september 2010 van kracht. Met deze wet hebben zowel de burgemeester als de officier van justitie extra bevoegdheden om in te grijpen bij voetbalvandalisme en ernstige overlast. De wet wordt donderdag 26 januari besproken in de Tweede Kamer.

Snelheidscontroles dinsdag 24 januari

Regiopolitie Gelderland-Zuid, 25-01-2012 

• Handhavingsproject 'Blik op Veilig'.PlaatsStraatTijden
circa
Max.
snelheid
Aant.
voert.
Aant.
pv's
Hoogste
meting
ZaltbommelVan Heemstraweg16-19801792144116
Velddriel Provincialeweg N831 19-22 50 563 132 102 
HedelBaronieweg16-19507416275
AmmerzodenMaasdriel19-23503825592
Groesbeek Nijmeegsebaan 07-11 50 1959 57 77 
Wijchen Nieuweweg 11-15 50 1464 86 91 
WijchenRandweg-Noord07-11508188778
GroesbeekWylerbaan08-11806391195
NijmegenBerg en Dalseweg07-115013724271
NijmegenScheidingsweg11-145019014274

maandag 23 januari 2012

Dier van de week: Abigail

Deze kleine knappe dame is Abigail. Ze is 2 maanden en een echte vrolijke pup. Abigail zoekt een baasje die haar alles gaat leren wat een hond moet weten want daar weet ze nog niet veel van. Abigail is sociaal met andere honden maar laat de kaas niet van haar brood eten.

We weten niet precies hoe groot ze zal worden maar we denken dat ze een middel formaat hond zal worden. Abigail is een plaatje om te zien. Ze houdt van spelen dus het zou leuk zijn voor haar als er al een andere hond in huis zou zijn. Wie geeft deze kleine knappe dame een nieuw thuis ?

Dierenopvangtehuis de Bommelerwaard
Steenweg 8 5314 LE Bruchem
Tel: 0418-643129
Mail: info@dierenasiel-bommelerwaard.nl
Website: www.dierenasiel-bommelerwaard.nl

Wilt u ons asiel steunen dan kunt u uw donatie overmaken op bankrek. 37.43.42.091 t.n.v. Stg. Dierenopvangtehuis de Bommelerwaard

Commissaris van de Koningin bezoekt Maasdriel op 26 januari

Op donderdag 26 januari 2012 legt de commissaris van de Koningin de heer C. Cornielje een regulier werkbezoek af aan de gemeente Maasdriel. Als eerste heeft hij een besloten gesprek met het college van B&W. Vervolgens gaat hij in gesprek met vertegenwoordigers van ondernemersverenigingen en met bewoners uit de diverse kernen.

Tijdens de openbare raadsvergadering van 16.15 - 17.15 uur komen drie thema's aan bod, namelijk de samenwerking van de gemeente Maasdriel met de gemeenten Zaltbommel en Neerijnen, MOE-landers en financiële situatie grondposities.

(bron maasdriel.nl)

Grote CO2 uitstoot bij productie biodiesel

Productie van biodiesel draagt meestal bij aan klimaatverandering, concludeert nieuw onderzoek. De CO2 die bij verbranding wordt bespaard, wordt volledig tenietgedaan door de CO2 die vrijkomt bij de aanleg van plantages.

Het enige groene aan biodiesel zijn de dollars die producenten ermee gaan verdienen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Centrum voor Internationaal Bosonderzoek in Bogor, Indonesië, dat vorige maand werd gepubliceerd in het tijdschrift Ecology and Society. De onderzoekers vergeleken twaalf locaties in zes verschillende landen waar palmolie, jatropha of soja wordt geteeld voor biodiesel.

Biodiesel uit palmolie van de plantages in de Indonesische veenbossen heeft een "CO2-schuld van tweehonderd jaar", zegt Louis Verchot, een van de onderzoekers. Dat wil zeggen dat de plantage twee eeuwen lang biodiesel moet leveren om de "CO2-schuld" teniet te doen, de CO2 die vrijkomt bij de landconversie.

Biodiesel is big business geworden. In acht jaar tijd is de productie vertienvoudigd. In 2010 werd er 11 miljard liter geproduceerd. Westerse regeringen stimuleren het gebruik ervan. De CO2-uitstoot is 40 tot 75 procent lager, volgens schattingen. Maar de veenbossen moeten eerst worden gekapt en verbrand, waardoor enorme hoeveelheden CO2 vrijkomen, zo'n 200 tot 300 ton per hectare, aldus Verchot. Vervolgens moet de grond worden drooggelegd. Wanneer het veen in contact komt met zuurstof, gaat het rotten en komt er jaarlijks nog zo'n 10 ton CO2 per hectare vrij.

Napoleon
Met andere woorden: als Napoleon palmolieplantages in Indonesië had aangelegd, zouden ze vanaf nu pas bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot. "Maar ik ken geen enkele plaats ter wereld waar ze zo lang één gewas verbouwen", zegt Verchot.

De grootte van de CO2-schuld is altijd flink onderschat, zegt ook Ross Morrison van de Universiteit van Leicester, die al eerder met een analyse kwam voor de Internationale Raad voor Schoon Transport. Tropische veenbossen in Zuidoost-Azië houden meer CO2 vast dan tropisch regenwoud, maar worden in snel tempo geconverteerd naar winstgevende palmolieplantages. Dat heeft gevolgen voor het klimaat – nog afgezien van de gevolgen voor bedreigde diersoorten en voor de lokale bevolking die voor de plantages moet wijken. "Alleen al in Indonesië neemt het oppervlak van plantages op veengebied tot 2020 naar schatting toe tot een oppervlak van het Verenigd Koninkrijk", zegt Sue Page, mede-onderzoeker in Leicester.

Andere gewassen
Palmolie krijgt al langer kritiek, maar Verchot heeft ook gekeken naar biodiesel uit jatropha, geteeld in Afrika. Daarvan was de CO2-schuld gemiddeld honderd jaar, maar kon oplopen tot driehonderd jaar. De opbrengst is namelijk veel lager, zodat er veel meer land moet worden geconverteerd. Biodiesel uit Braziliaanse soja heeft een CO2-schuld van dertig jaar, een stuk lager, omdat de cerrado, de droge graslanden, weinig biomassa heeft. Maar het is niet bekend of soja jaar na jaar te telen is.

Ook in Europa is biodiesel niet zuiniger dan gewone brandstof, laat het onderzoek zien. Biodiesel uit soja en koolzaad zijn zelfs slechter. Bio-ethanol en biodiesel uit afval, zoals frituurvet, kunnen nog wel besparingen opleveren. "We zeggen dus niet dat biobrandstoffen allemaal verkeerd zijn", concludeert Verchot. "Wat we hebben ontdekt is dat de voorwaarden veel beperkter zijn dan mensen zich realiseren."

Stephen Leahy

Vermogens huishoudens opnieuw lager

Het vermogen van Nederlandse huishoudens is opnieuw geslonken. Op 1 januari 2011 bedroeg het doorsnee-vermogen van een huishouden 29 duizend euro, begin 2010 was dat nog 33 duizend euro. Dat komt neer op een daling van 12 procent.

Minder vermogen door daling waarde eigen woning
Ook begin 2010 kwam het vermogen van huishoudens lager uit dan een jaar eerder. Het vermogensverlies is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de waardevermindering van de eigen woning. Bijna zes op de tien huishoudens bezitten een eigen woning.

Begin 2011 was de doorsnee-waarde van de eigen woning 233 duizend euro, tegen 237 duizend euro begin 2010. De hypotheekschuld groeide van 156 duizend euro in 2010 tot 160 duizend euro in 2011. Ook de overige schulden stegen, van 37 tot 42 duizend euro

Effectenportefeuille huishoudens gestegen
Het geldbedrag aan effecten zoals aandelen en obligaties nam toe van 13 duizend euro begin 2010 naar 15 duizend euro op 1 januari 2011. Ruim 20 procent van de huishoudens bezat effecten. Bank- en spaartegoeden van huishouden waren begin 2011 goed voor 14 duizend euro, evenveel als een jaar eerder. Bijna iedereen heeft een bank- en/of spaarrekening.

Minder miljonairs
Begin 2011 waren er 151 duizend huishoudens met een vermogen van 1 miljoen of meer. Dat waren er 12 duizend minder dan een jaar eerder. Ook het aantal huishoudens met een vermogen van 100 duizend tot 1 miljoen euro daalde. Het aantal huishoudens met een negatief vermogen of een vermogen tot 5 duizend euro daarentegen, nam toe.

Bron: CBS

Asbest vrijgekomen bij brand in Zaltbommel

Zondagavond is bij een brand in een schuur aan de Prins van Oranjestraat in Zaltbommel asbest vrijgekomen. Maandagochtend is een gespecialiseerd bedrijf gestart met het verwijderen van het asbesthoudende materiaal. Er is niemand gewond geraakt tijdens de brand.

De brand is rond 20.00 uur ontstaan. De brandweer had de brand snel onder controle. In de golfplaten op het dak van het schuurtje zat asbesthoudend materiaal. De stukjes asbesthoudend materiaal zijn in diverse achtertuinen en de brandgang van woningen in de directe omgeving van de schuur aan de Prins van Oranjestraat neergekomen. Dit gebied is met lint en dranghekken afgezet. Bewoners zijn per brief door de gemeente geïnformeerd. Maandagochtend is een gespecialiseerd bedrijf gestart met het inventariseren van waar het asbesthoudend materiaal is neergekomen en met het verwijderen hiervan. De gezondheidsrisico's zijn zeer beperkt.

(bron politie.nl)

zondag 22 januari 2012

Auto tegen boom op de Brakelsestraat in Kerkwijk.

Kerkwijk, 22-01-2012 • Zaterdagavond rond 22 uur is een 19-jarige automobilist uit Kerkwijk met zijn personenauto tegen een boom tot stilstand gekomen. De aanrijding vond plaats op de Brakelsestraat in Kerkwijk.

De gewonde bestuurder is door de ambulancedienst vervoerd naar het ziekenhuis in Utrecht. Zijn familieleden zijn door politiemensen geinformeerd.
De afdeling Verkeersongevallenanalyse heeft de plaats van aanrijding onderzocht. Op dit moment is niet bekend wat de toedracht van de aanrijding is evenals de medische situatie van het slachtoffer.

(bron politie.nl)

zaterdag 21 januari 2012

Prinsenbal en Liedjesfestival in Feestcafe de Kroon

Op 21 januari is het weer tijd voor het jaarlijkse prinsenbal met daarbij het liedjesfestival!!

Aanvang 20:00


Café zaal de Kroon
Mgr. Zwijsenplein 23
5331 BE Kerkdriel
Tel: 0418-632850
info@feestcafedekroon.nl

BraboNeger in café De Straat!

'Hij heeft een zachte 'G', is Pik Zwart en heeft overal (volgens PowNews) een mening over!' De inmiddels van PowNews en Dumpert bekende BraboNeger komt Zaterdag  avond (21-1-2012) langs in de Straat en zal naast zijn carnavalsnummer ook wat stand-up comedy laten zien!


Alles café de straat
Voorstraat 2
5324 AV Ammerzoden
Telefoon: 073- 599 1600

vrijdag 20 januari 2012

Theorie-examen auto minder fraudegevoelig

Slagingspercentages van het theorie-examen personenauto dalen als gevolg van scherpere controles. Je eigen tolk meenemen is tegenwoordig uit den boze, via je mobiele telefoon aan antwoorden komen eveneens. Vragen uit het hoofd leren is ook steeds lastiger. Het CBR gaat fraude nog verder bestrijden. Is gezichtsherkenning de volgende stap? Vernieuwing van het examensysteem is in aantocht. Klantgerichtheid staat daarbij voorop.

Steeds minder mensen slagen in één keer voor hun theorie-examen personenauto. In 2009 lag het percentage nog op 51 procent, over de eerste drie kwartalen van 2011 op 44,3. “Een resultaat van onze inspanningen om fraude tegen te gaan”, stelt Coen Sleddering, communicatiemanager van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), het orgaan waar examens worden afgenomen. Ook meldt hij dat een vernieuwd examensysteem in de maak is.

Sinds 2010 bestrijdt het CBR bedrog op meerdere fronten. “Voorheen kon iemand die de Nederlandse taal niet beheerste nog zijn eigen tolk meenemen naar het examen”, vervolgt Sleddering. “Omdat antwoorden soms werden voorgezegd, hebben we besloten om alleen nog tolken van de rechtbank toe te laten. Daarnaast is het door de scherpere controle veel moeilijker geworden om via je mobieltje aan antwoorden te komen.”

Het feit dat het nu lastiger is om vragen uit het hoofd te leren, heeft ook invloed op het slagingspercentage. “We wisselen nu vaker van examenvragen, keren de volgorde sneller om en husselen antwoorden door elkaar. Vroeger kon je nog onthouden dat bij het plaatje met die groene auto antwoord C hoorde. Inmiddels gaat dat niet meer op.”

De invoering van het onderdeel Gevaarherkenning heeft volgens Sleddering nauwelijks invloed op het slagingspercentage. “Toen het in maart 2009 werd toegevoegd, hadden veel mensen er nog moeite mee. Inmiddels is iedereen er wel aan gewend en op getraind.”

De komende jaren gaat het CBR fraude verder bestrijden. “Zo willen we onder meer door een nieuwe methode van gezichtsherkenning dubbelgangers aanpakken. Maar daarmee alleen zijn we er nog niet. Het systeem steeds betrouwbaarder maken is een eeuwig durend proces.”

Het CBR is tevens bezig met een vernieuwing van het examensysteem, dat mogelijk al volgend jaar van start gaat. “We willen meer klantgericht worden”, geeft Sleddering aan. “Nu zit je nog met vijftig man in een zaal en werkt iedereen op hetzelfde tempo de vragen af. We kijken naar een methode waarbij alle deelnemers binnen een maximale tijd zelf kunnen kiezen hoe snel ze elke vraag beantwoorden. Ook gaan we na of we meer examens in het centrum van steden kunnen afnemen, in plaats van in de buitenwijken.”

Bron: metronieuws.nl

Voortdurende prijsdaling koopwoningen

Verkochte bestaande koopwoningen waren in december 2011 gemiddeld 4,0 procent goedkoper dan in december 2010. De prijsdaling was een stuk groter dan in november, toen de koopwoningen 3,3 procent in prijs daalden. Het prijsniveau van de verkochte woningen is op het laagste punt beland in meer dan zes jaar. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS en het Kadaster.

Alle woningtypen waren in december goedkoper dan een jaar eerder. Appartementen namen met 4,8 procent het meest af in prijs, tussenwoningen met 3,1 procent het minst.

In alle provincies waren de prijzen lager. De sterkste prijsdalingen waren in Friesland en Noord-Brabant (met ruim 5 procent). In Zeeland was de prijsdaling met 1 procent relatief klein.

Ten opzichte van november 2011 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,9 procent. December was de vijfde maand op rij waarin de prijzen daalden in vergelijking met de maand ervoor.

In december wisselden iets meer dan 13 duizend bestaande koopwoningen van eigenaar. Daarmee was het aantal verkopen bijna 7 procent lager dan in december 2010. In 2011 zijn er in totaal bijna 121 duizend woningen verkocht. Dit is ruim 4 procent minder dan in 2010.

Bron: CBS

donderdag 19 januari 2012

Snelheidscontroles woensdag 18 januari

Regiopolitie Gelderland-Zuid, 19-01-2012 

• Handhavingsproject 'Blik op Veilig'.PlaatsStraatTijden
circa
Max.
snelheid
Aant.
voert.
Aant.
pv's
Hoogste
meting
BeuningenVan Heemstraweg20-23504739280
BurenTielseweg12-158069922113
IngenProvincialeweg09-118066934113
KesterenBroekdijk09-11504475882
OpheusdenTielsestraat09-11506604673
Tiel Nieuwe Tielseweg 12-1550 1755 57 81

woensdag 18 januari 2012

Trojaans paard gijzelt Facebook-pagina

Er is een nieuw Trojaans paard actief dat Facebook-gebruikers geld probeert af te troggelen door ze te laten geloven dat hun account tijdelijk vergrendeld is. Het gaat om een variant van de Carberp Trojan. Deze malware is speciaal ontwikkeld voor het plunderen van online bankrekeningen, onder andere van klanten van de Rabobank, ABN Amro en ING bank.

Carberp vervangt elke Facebook-pagina die de gebruiker van een besmette computer bezoekt, met een waarschuwing dat het profiel tijdelijk vergrendeld is. Om weer toegang te krijgen moet het slachtoffer de voornaam, achternaam, e-mailadres, geboortedatum, wachtwoord en een Ukash tegoedbon van 20 euro invullen. De pagina beweert dat de 20 euro aan het Facebook tegoed wordt toegevoegd. In werkelijkheid wordt de code van de tegoedbon naar de cybercriminelen gestuurd die achter de malware zitten.

Vertrouwen
"Deze slimme man-in-the-browser aanval misbruikt het vertrouwen dat gebruikers in Facebook en de anonimiteit van e-cash waardebonnen hebben", zegt Amit Klein van beveiligingsbedrijf Trusteer. In tegenstelling tot het plunderen van online bankrekeningen, laat het gebruik van Ukash of soortgelijke 'e-cash' oplossingen geen spoor achter.

Verder biedt Facebook de cybercriminelen een grote populatie van potentiële slachtoffers, die volgens Klein eenvoudig zijn te misleiden om vertrouwelijke accountgegevens af te staan. "En zoals dit voorbeeld laat zien zelfs hun geld." Door de groei van e-cash op het internet verwacht Klein dat er meer van dit soort aanvallen zullen plaatsvinden. "Met e-cash is het de rekeninghouder, niet de bank, die voor frauduleuze transacties verantwoordelijk is."

Verkeerscontrole Waardenburg

Waardenburg, 18-01-2012 • De politie van team Geldermalsen heeft dinsdag tussen 15.00 en 17.00 uur een verkeerscontrole gehouden op de Steenweg in Waardenburg.


Er werd voor verschillende overtredingen geschreven:
 • 1x gladde band
 • 2x niet tonen van rijbewijs
 • 5x autogordel
 • 1x uitstekende lading
 • 1x lekke uitlaat
(bron politie.nl)

dinsdag 17 januari 2012

Koninklijke Onderscheiding voor de heer Van Iersel uit Zaltbommel

ZALTBOMMEL - Zaterdag 14 januari 2012 reikte burgemeester Albert van den Bosch een Koninklijke onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje Nassau, uit aan de heer Martien van Iersel woonachtig in Zaltbommel. Decorandus zet zich sinds 1970 tot op heden op een bijzondere wijze in voor de Sint Martinusparochie in Zaltbommel.

De uitreiking vond plaats in het parochiecentrum van de Katholieke Kerk Sint Martinus in Zaltbommel. Decorandus was vele jaren (36) op vrijwillige basis beheerder van de Katholieke begraafplaats in Zaltbommel van de Sint Martinusparochie. De heer Van Iersel begon 36 jaar geleden met het beheer van de begraafplaats en heeft een volledige administratie opgezet van de begraafplaats. Daarnaast is decorandus lector in de kerk, columnist bij het parochieblad, plaatst hij jaarlijks kerstbomen in de kerk, heeft hij de tuin van pastorie bijgehouden, was hij algemeen bestuurslid van de streekparochie Sint Martinus en jeugdleider van de (inmiddels opgeheven) postzegelvereniging van Zaltbommel. De heer Van Iersel nam deze dag afscheid als kerkhofbeheerder.

Resultaten klanttevredenheidsonderzoek leerlingenvervoer

Op woensdag 18 januari 2012 worden de resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek over het leerlingenvervoer in de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel bekend gemaakt. De bekendmaking vindt plaats tijdens een openbare bijeenkomst in het multifunctioneel sportcentrum De Kreek in Kerkdriel van 20.00 tot 21.30 uur. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn!

Leerlingenvervoer

De meeste kinderen lopen of fietsen naar school. Maar als de school ver van huis ligt of als het kind gehandicapt is, wordt dat moeilijker. Leerlingenvervoer is voor kinderen die niet zelfstandig of alleen met hulp van ouders/verzorgers naar school kunnen. Om de ouders te helpen kan de gemeente Maasdriel een vergoeding geven of taxivervoer regelen.

(bron maasdriel.nl)

Microsoft negeert XSS-lek in Internet Explorer

Een beveiligingslek in Internet Explorer stelt gebruikers bloot aan cross-site scripting-aanvallen (XSS), maar Microsoft beschouwt het niet als een ernstig probleem. Volgens beveiligingsbedrijf Imperva dat het probleem ontdekte, worden dubbele quotes niet goed door IE geencodeerd. Microsoft zou hiermee tegen de standaard ingaan, en de manier waarop andere browsers zoals Chrome en Firefox het implementeren.

Daardoor zijn IE-gebruikers kwetsbaar voor XSS-aanvallen. Websites gaan ervan uit dat de URI in een request van de browser goed wordt geencodeerd. Doordat de Microsoft browser dubbele quotes niet goed encodeert, kan het de HTML structuur van een website breken en een aanvaller een XSS-aanval tegen de gebruiker laten uitvoeren.

Gedrag
Imperva waarschuwde Microsoft een kreeg het volgende antwoord van de softwaregigant: "Het gedrag dat je beschrijft is iets dat we kennen en overwegen om in toekomstige versies van IE aan te passen, het is niet iets dat we als een beveiligingslek beschouwen dat we in een beveiligingsupdates zullen oplossen."

Het beveiligingsbedrijf is het niet met de opvatting van Microsoft eens, aangezien dit soort aanvallen al op IE-gebruikers in het wild worden uitgevoerd. Via XSS kunnen gebruikers de cookies en accounts van IE-gebruikers stelen.

Wikipedia woensdag 24 uur uit de lucht

Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia heeft op Twitter aangekondigd dat Wikipedia aanstaande woensdag 24 uur uit de lucht zal zijn. Wikipedia gaat demonstratief offline om duidelijk te maken dat het tegen de Amerikaanse SOPA-wetgeving is.

Inmiddels heeft Wikipedia ook alle details van de actie online gezet. Wikipedia zal alleen het Engelstalige deel van Wikipedia offline halen en het bedrijf hanteert de tijdzone PST (Pacific Standard Time). Deze tijdzone is 9 uur vroeger dan Nederland waardoor we vanuit Nederland van woensdagochtend 9:00 tot en met donderdagochtend 9:00 geen gebruik kunnen maken van de Engelse Wikipedia.

De actie van Wikipedia is een demonstratief gebaar richting de Stop Online Piracy Act (SOPA). Wales heeft met een groot groep gebruikers achter Wikipedia overlegt over de actie en uiteindelijk mengden maar liefst 1800 mensen zich in de discussie. Dit is de grootste discussie ooit op Wikipedia, waarmee ook meteen zichtbaar is dat mensen zich echt zorgen maken over deze wet, aldus Wales.

Hoewel de pijlen voornamelijk gericht zijn op de SOPA-wetgeving is het ook een actie tegen de Protect IP Act (PIPA). Deze wetgeving is bedoeld om buitenlandse websites te blokkeren, indien deze gestolen of illegale content aanbieden.

Eerder was in het nieuws dat Wikipedia enkele partners had gevonden voor deze demonstratieve actie, waaronder grote internetbedrijven als Facebook, Twitter, Yahoo en Google. Hoewel deze bedrijven zich ook ernstig zorgen maken over deze wetgeving hebben zij vooralsnog geen acties aangekondigd en lijken zij niet mee te doen aan dit initiatief van Wikipedia. Daardoor ontstaat ook meteen de vraag hoeveel effect deze actie zal hebben als Wikipedia alleen op zwart gaat.

'The voice of Holland' naar climax met finale

Sinds vrijdag 17 september keken er elke week gemiddeld 3,3 miljoen mensen naar het tweede seizoen van 'The voice of Holland', cijfers waarmee het de best bekeken talentshow van RTL 4 ooit kan gaan worden.

Na 16 uitzendingen is het tijd voor de absolute climax: de finale op vrijdag 20 januari. De internationale topartiesten Birdy ('Skinny Love'), Taoi Cruz ('Dynamite' en 'Break Your Heart') en Gavin Degraw ('I Don't Want To Be' en 'I m In Love With A Girl') zorgen daarbij voor extra spektakel. Maar het belangrijkste is de vraag: wie wordt 'The voice of Holland 2012'?

Na de uitgebreide voorselectie, 'The Blind Auditions', 'The Battle' en zesmaal 'The voice of Holland LIVE', hebben Chris Hordijk (Team Nick & Simon), Erwin Nyhoff (Team Angela Groothuizen), Iris Kroes (Team Marco Borsato) en Paul Turner (Team VanVelzen) zich naar de finale geknokt. In deze finale bepaalt het publiek wie zich straks de grote winnaar mag noemen. Deze week kan via iTunes de single van de finalisten al worden gedownload en elke aankoop telt vrijdagavond mee als twee stemmen. Tijdens de show, waarin elke finalist tweemaal in actie komt, kan men de voorkeur doorgeven door te bellen of sms-sen of te stemmen via Facebook. Aan het einde van de eerste uitzending valt n finalist af. Dit gebeurt nogmaals aan het begin van de resultshow, zodat de ontknoping plaatsvindt met de overgebleven twee kandidaten. De winnaar krijgt een droomstart voor zijn of haar muziekcarri re met onder meer een eigen album en ook nog eens een auto.

Wendy van Dijk, Martijn Krabbe en Winston Gerschtanowitz presenteren het door Talpa geproduceerde 'The voice of Holland'. Vodafone is partner en betrekt kijkers via mobiel internet bij het programma en de kandidaten.

Uitzending: RTL 4, vrijdag 20 januari vanaf 20.30 uur.
Website: www.thevoiceofholland.com

Vrouw mishandeld in Zaltbommel

Zaltbommel, 17-01-2012 • Maandagmiddag is een 22-jarige vrouw uit Zaltbommel mishandeld door een 19-jarige man uit Zaltbommel.

De 22-jarige vrouw ging op bezoek bij een vriendin aan de Kerkstraat in Zaltbommel. Toen ze daar aankwam, kreeg ze een woordenwisseling met de vriend van haar vriendin. Omdat hij niet aan de kant wilde gaan, gaf ze hem een duw. Daarop werd de 19-jarige boos en trapte de vrouw op haar borst.De vrouw belde direct de politie. Toen agenten aankwamen was de 19-jarige ook nog aanwezig. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau op verdenking van mishandeling. Hij werd verhoord en in de avond weer heengezonden.
(bron politie.nl)

Zonder rijbewijs en met alcohol op achter het stuur in Kerkdriel

Kerkdriel, 17-01-2012 • In de nacht van maandag op dinsdag is een 54-jarige man uit Kerkdriel aangehouden voor het besturen van een auto onder invloed van alcohol en zonder rijbewijs.

Agenten zagen de man rijden op de Leijensteinstraat in Kerkdriel. Hij reed tegen een paal aan en reed vervolgens verder. Agenten lieten de man stoppen en namen een blaastest af. Hij blies een 'F'. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een definitieve ademanalysetest. De uitslag daarvan bedroeg 750 ug/l. Ook bleek dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Hij kreeg een rijverbod van 11 uur opgelegd. Later die nacht werd de man weer heengezonden. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

(bron politie.nl)

maandag 16 januari 2012

Dier van de week: Puk de rode kater

Puk en Bibi zijn afgestaan wegens allergie. Puk is een kater van 6 jaar en hij is een echte knuffelkat. Zijn vorige baasje omschrijft hem als zachtaardig, lief en trouw. Ook op het asiel is Puk een allemansvriend.

Zodra hij mensen in het vizier krijgt, komt hij aangelopen om geaaid te worden. Ook met kinderen kan hij het goed vinden. Beiden katten sliepen altijd op bed en zijn gewend aan een vrije in- en uitloop naar buiten. Voor Puk zijn we op zoek naar een gezin waar hij van iedereen de nodige gezelligheid krijgt en hij ruimschoots kopjes kan uitdelen.

Dierenopvangtehuis de Bommelerwaard
Steenweg 8 5314 LE Bruchem
Tel: 0418-643129
Mail: info@dierenasiel-bommelerwaard.nl
Website: www.dierenasiel-bommelerwaard.nl

Wilt u ons asiel steunen dan kunt u uw donatie overmaken op bankrek. 37.43.42.091 t.n.v. Stg. Dierenopvangtehuis de Bommelerwaard

zondag 15 januari 2012

Oldtimerbeurs Motoren & Bromfietsen Autotron Rosmalen

Op 14 t/m 15 Januari 2012 vindt u oude Puch's, Kreidler's en Zündapp's op de beurs in Autotron Rosmalen. Het zijn echter niet alleen brommers van toen die menig hart sneller doen kloppen, ook de harten van oldtimerfans van motoren, zoals Norton, JAWA en Triumph, zullen zeker sneller slaan.

Verschillende bromfietsen- en motorenclubs tonen op de clubstands vol trots hun schitterende tweewielers. Fraai gerestaureerde fietsen, brommers en motoren, staan tijdens deze beurs prachtig als nieuw te blinken.
Tevens kunt u zien hoe airbursh op motoren wordt aangebracht en hoe deze 'kunstenaars' hun motor een mooie nieuwe look geven.

Voor meer info bezoek de website: autotron.nl

Vogels en vlinders houden klimaatverandering niet bij

Vogels en vlinders kunnen de klimaatverandering niet meer bijhouden. De laatste twintig jaar lopen vlinders 135 kilometer achter op hun leefgebieden die verschuiven als gevolg van klimaatverandering. Vogels zelfs meer dan 200. Dit blijkt uit een recentelijk gepubliceerde studie van Europese wetenschappers in het tijdschrift Nature Climate Change.

Tijdrovend onderzoek
Het vaststellen van de effecten van klimaatverandering op biodiversiteit is vaak een hele uitdaging, omdat goede aantalsgegevens over een lange reeks van jaren veelal ontbreken. Voor vlinders en vogels zijn deze gegevens er wel, dankzij de vrijwillige inzet van waarnemers uit zeven verschillende landen, waaronder Nederland. De vrijwilligers hebben meer dan 1,5 miljoen uren gestoken in het verzamelen van de gegevens. Met succes. Deze week verscheen een artikel in Nature Climate Change. Daarin laat een Europees onderzoeksteam, met ook een aantal Nederlandse wetenschappers, zien dat de populaties vogels en vlinders de noordwaartse opschuiving van hun leefgebieden onder invloed van klimaatopwarming niet kunnen bijhouden.

Klimaatschuld
Het onderzoek richtte zich op de verandering van de hele gemeenschap van vlinder- en vogelsoorten. In bijna alle Europese landen is het zo dat ‘warmteminnende’ soorten, met een zuidelijke verspreiding binnen Europa (bv. kleine zilverreiger en koninginnenpage), een steeds groter aandeel van de lokale gemeenschap uitmaken, ten koste van ‘koudeminnende’, noordelijke soorten (bv. veenbesblauwtje en spotvogel). De resultaten vormen de eerste bewijzen dat hele diergroepen door klimaatverandering een ‘klimaatschuld’ opbouwen op continentale schaal. Een klimaatschuld is de achterstand die soorten oplopen ten opzichte van de verschuivende grenzen van hun leefgebieden door veranderingen in het klimaat, ofwel de afstand tussen het klimatologisch optimale gebied voor een soort en zijn feitelijke areaal op dat moment. Over de laatste twintig jaar bedraagt deze schuld inmiddels gemiddeld 135 km voor vlinders en zelfs 212 km voor vogels. Omdat de verschuiving tussen de soortgroepen verschilt, kunnen ook afhankelijkheden tussen soorten worden verstoord. Op het cruciale moment hebben rupsen dan bijvoorbeeld te weinig te eten en zijn er te weinig rupsen om de magen van jonge vogels te vullen. Omdat er veel ingewikkelde relaties tussen dieren en planten zijn, is het onmogelijk te voorspellen waartoe dit leidt: we gokken met onze toekomst.

Grote teleurstelling over Natuurwet
De Vlinderstichting was buitengewoon teleurgesteld over het eerste concept van de nieuwe Natuurwet, die in de plaats komt van de Flora- en faunawet, de Boswet en de Natuurbeschermingswet. Belangrijkste kritiek was dat deze nieuwe wet niet als uitgangspunt had hoe de natuur, die in ons land al lang sterk onder druk staat, het beste kon worden beschermd. De hele tekst ademde een sfeer van: “Hoe kunnen we de invloed van de natuur zoveel mogelijk terugdringen en hoe kunnen we zorgen dat we zo min mogelijk last ervan hebben”. De Vlinderstichting stond niet alleen in haar kritiek en heel veel organisaties en particulieren hebben ingesproken.

Visie op verdwijnen soorten
De staatssecretaris heeft in de media al wel aangegeven dat er zaken in de definitieve wet anders zullen worden dan in het concept. Zo noemde hij met name het feit dat de bescherming van soorten beter moest worden vastgelegd. Rode Lijst-soorten wil hij in de nieuwe wet een beschermde status geven. Dit vinden we als Vlinderstichting een belangrijke verbetering, maar de opname in de wet alleen is niet voldoende. We zullen er bij de staatssecretaris op aandringen dat hij, namens het kabinet, met een visie komt op de natuur in Nederland. Uit die visie zal duidelijk moeten worden op welke wijze we ervoor kunnen zorgen dat er geen soorten meer uit ons land verdwijnen. Pas als je die visie hebt kun je daar de passende wetgeving bij maken.

Meer informatie:
Sovon
Vlinderstichting
nature climate change