woensdag 29 juni 2011

snelvaargebied Bergsche Maas per 1 juli gewijzigd

Het snelvaargebied op de Bergsche Maas, waar sneller dan 20 km/u uur mag worden gevaren, wordt vanaf vrijdag 1 juli verplaatst. Het snelvaargebied loopt dan vanaf kilometerpaal 216,300 tot kilometerpaal 219,800. Dit is ongeveer vanaf de brug in de A2 tot de brug bij Hedel.

De reden voor de verplaatsing is dat er komende winterperiode wordt gestart met werkzaamheden voor een nieuwe monding van de Zuid-Willemsvaart op de Maas. Rijkswaterstaat laat namelijk een nieuw stuk kanaal graven vanaf Den Dungen naar de Maas.

De Zuid-Willemsvaart mondt globaal gezien straks uit op de Maas tussen Kerkdriel en Hedel, in het westelijk deel van de Koornwaardplas bij kilometerpaal 215,400. Het bestaande snelvaargebied loopt tot 1 juli 2011 nog van km 214,000 tot km 218,700.
Veiligheid

Het wijzigen van het snelvaargebied vindt plaats uit veiligheidsoverwegingen. Als het snelvaargebied niet wordt aangepast, dan zouden boten die met grote snelheid op de Maas varen in aanvaring kunnen komen met (beroepsvaart)schepen die van en naar de nieuwe monding van de Zuid-Willemsvaart varen.

Het snelvaargebied moet nu al worden veranderd, omdat er dit jaar is begonnen met het ondieper maken van de Koornwaardplas. Bovendien starten komende winterperiode de werkzaamheden voor de omlegging van de Zuid-Willemsvaart. Dat betekent dat er extra werkschepen zullen varen van en naar dit deel van de Maas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten