zondag 22 mei 2011

Preventieprogramma ‘Trammelant in Tandenland’

Vanaf maandag 23 mei gaan 21 GGD'en scholen werven om volgend schooljaar deel te nemen aan het nieuwe mondgezondheidsprogramma ‘Trammelant in Tandenland’. De laatste jaren gaat de conditie van het gebit van kinderen achteruit en neemt de gebitsverzorging af. Gezien de omvang en ernst van de negatieve gevolgen van tandbederf, hebben de GGD'en, ondanks dat de preventieve taak van tandzorg niet meer is opgenomen in de wet Publieke Gezondheid, geïnvesteerd in dit preventieprogramma.


Tandbederf heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Het kan leiden tot onder andere pijn, infectie, schoolverzuim, problemen met kauwen, maag- en darmproblemen, verslechterde ontwikkeling van de spraak, een laag zelfbeeld en problemen in sociaal functioneren. Bovendien is tandbederf in het melkgebit een risicofactor voor tandbederf in het blijvende gebit.

Slechts 38% van de vijfjarige kinderen poetst twee keer per dag zijn tanden. Cariës komt bij 56%2 van de vijfjarige kinderen voor Bij de negenjarige is dat opgelopen tot 72%.

(bron ggd.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten